Начало >Добруджа >Култура

Известният диригент Мартин Зигхарт ще дирижира Български камерен оркестър - Добрич

02.05.2023 г. 10:07:05 ч.
/
Известният диригент Мартин Зигхарт ще дирижира Български камерен оркестър - Добрич
На 16 май, вторник 2023 г.от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ нашата публика ще има привилегията да види на живо още един австрийски диригент със световна кариера, поканен от Община град Добричкато гост диригент на камерния ни оркестър.
Мартин Зигхарт е диригент, ментор на много успешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирал е множество оркестри, включително Philharmonia Orchestra London, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Rotterdams Phiharmonisch Orkest, Cchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, радиосимфоничните оркестри на Берлин, Щутгарт, Кьолн и Хановер, Museum Orchestra Frankfurt и Residentieorkest Den Haag. В Австрия -Виенски симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Виенскоторадио, Salzburg Mozarteum Orchestra, TonkünstlerorchesterNiederösterreich, Wiener Kammerorchester, Wiener Concertverein. Активно работи със симфонични оркестри отМалайзия, Макао, СаоПауло, СантягодеЧили, Токийския симфоничен оркестър, Японска филхармония, Japan Century-Orchestra, Orchestra Filarmonica di Gran Canaria, Orchestra della Toscana, Orchestra Sinfonica Siciliano, Филхармонични оркестри отЛюбляна, Загреб, Белград и др.Във Виена Зигхартучи дирижиране, виолончело, пиано и орган. След обучениетосие главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър като през този период интензивно се занимаваи с църковна музика. Свирил е и като камерен музикант с „Wiener Instrumentalsolisten“, „Eurasia-Quartett“ и „ConcentusMusicus“ с НиколаусАрнонкур.През 1985 г. е назначен за асистент диригент на Г. Рождественски. Следтова е диригент на Щутгартскиякамерен оркестър, най-старият камерен оркестър в Германия, където поема поста от легендарния главен диригент Карл Мюнхингер. През 1992 г. е главен диригент на оркестър Брукнер в Линц и Операта в Линц. Има запис на множество компактдискове и с двата оркестъра.Ръководи оркестъра на Йохан Щраус по време на четиригодишно турне в Япония. След активната си работа в Щутгарт и Линц той разширява своята дейност и е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. През 2003 г. става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Арнем и основава свой собствен фестивал на открито„Моцарт в Райнсберг“, посветен на оперите на Моцарт. Друга страна от творческите му изяви са -директор на международния камерен оркестър „Духът на Европа“, който има членове от над десет нации. През 2012 г. Зигхарт основава фестивала„Ent Arte Opera“заедно със СузанеТомасбергер и ФилипАрнонкур. Целта на този фестивал е да се възстановят музикални произведения, които са били забранени по време на Третия райх. Израелският камерен оркестър е поканен като фестивален оркестър, на който Зигхарт е и главен гостдиригент през тезигодини. През 2016 г. Зигхарт приключва преподавателската си дейност като професор в Грац, но продължава активната си работа в световен мащаб като диригент и педагог и провежда многобройни майсторски класове в Чехия, Италия, Словакия и др. Има телевизионни продукции и филми посветени на него.
Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич, от когото е и предложението за това гостуване в Добрич. Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: „Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл.“
Не пропускайте концерта на 16 май от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ за да видим на живо Мартин Зигхарт и Български камерен оркестър - Добрич !
Програма:
Кристоф Вилибалд Глук - Увертюра към операта „Ифигения в Авлида“
Антонин Дворжак - Серенада за струнен оркестър
Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония № 29, Ла мажор,КV 201
Билети от 16.00 часа в деня на концерта в залата. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.
 
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш за периода 7 – 13 октомври 2024 г.
Културен афиш за периода 7 – 13 октомври 2024 г.
Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)
Елегантност в черно-бяло и изобилие от цвят и настроение в добричката галерия (ВИДЕО)
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт
Български камерен оркестър – Добрич кани почитателите на класическата музика на есенен концерт
Яворов - познат и непознат, в изложбата „Път, на който не съзирам края..." (ВИДЕО)
Яворов - познат и непознат, в изложбата „Път, на който не съзирам края..." (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика