Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Марсилия – най-старият град на Франция (ВИДЕО)

04.04.2024 г. 09:52:17 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Марсилия – най-старият град на Франция (ВИДЕО)
В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“ отиваме в Южна Франция в един много красив град, създаден около 600 години преди Новата ера. Това е Марсилия.
Градът е с хилядолетна история и богато наследство, смесило културите на гърци, римляни, французи и северноафрикански националности. Това е един изключително цветен – в буквалния и в преносния смисъл град. Това е град, който или ще заобичате или – не. Средно положение няма.

Марсилия е пристанищен град, като неговото пристанище е най-голямото във Франция и четвъртото в Европа. Всички подправки идват от там, така че задължително трябва да си купите нещо от лавандула или от маслини.

Забележителностите в града не са никак малко. Започваме нашата разходка с катедралата Нотр Дам дьо ла Гард. Тя се намира на хълм и откъдето и да погледнете, катедралата се вижда отвсякъде. Около него има голяма статуя на Дева Мария с Младенеца, облицована със златни нишки. Самата статуя е висока 10 метра, а постаментът, върху който е поставена, е 12 метра.
Камбаната на Нотр Дам дьо ла Гард носи името на Мария-Жозефина. Тя тежи почти 9 тона, като само езикът й е около 400 кг.

Други интересни места в града са крепостите Сен Жан и Сен Никола. Сен Жан е една от най-старите крепости. Строена е от рицарите от Ордена на Свети Йоан. По-късно крал Рене издига и крепостта Сан Никола. И двете се намират по крайбрежието.

С туристическо корабче можете да отидете до замъка Иф, станал известен с романа на Александър Дюма „Граф Монте Кристо“. Първоначално крепостта е била с отбранителна цел, а впоследствие става затвор, както е представена в романа. Има сведения, че Човекът с желязната маска също е бил затворен там. При посещението днес туристите могат да видят условията, при които са живеели затворниците.
 
Друго, което можете да разгледате в Марсилия е Историческия музей, а в Музея на модата всеки път, когато отидете, колекциите ще бъдат различни.
За любителите на футбола ще е интересно да видят стадион Велодром, където играе домакинските си мачове местния „Олимпик“.

Задължителна спирка в града е дворецът Лоншан. В него се намират Музеят на изящните изкуства и Природонаучният музей. Затова ще Ви е необходим половин ден да го разгледате целия. Тое не много пищен, с много красиви градини, впечатляващ фонтан и две статуи, символизиращи пшеницата и гроздето.
В центъра се намира марсилската катедрала, която е един от символите на града. Тя включва две сгради. Едната е във византийски стил, а другата – стандартен католически стил.
Друга забележителност е старото пристанище Порт Вю, където можете да видите хиляди лодки и яхти, тъй като Марсилия е вратата от останалия свят през Средиземноморието.

На Абатството Свети Виктор също си заслужава да се отдели време. Това е най-старата църква в Марсилия.
Старата част на Марсилия е наречена Льо Пание. Това е квартал, който е останал непокътнат и до ден-днешен. Там можете да видите как са били строени къщите, в непосредствена близост, с много тесни улички.

Много красив е плажът Прадо, където можете да опитате различни морски спортове.

Акцент в кухнята на Марсилия са рибната супа Буябес и Рататуй.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)
Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)
Ивайло Мирчев отново ще води листата на ПП-ДБ в Добрич (ВИДЕО)
Ивайло Мирчев отново ще води листата на ПП-ДБ в Добрич (ВИДЕО)
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика