Начало >Добруджа >Регионални

Жизнения и творчески път на Калинка Вълчева представя в юбилейна изложба музеят в Тервел (ВИДЕО)

21.09.2022 г. 15:01:31 ч.
/ ИА Добруджа
Жизнения и творчески път на Калинка Вълчева представя в юбилейна изложба музеят в Тервел (ВИДЕО)
В Общински музей Тервел беше открита юбилейна изложба, представяща жизнения и творческия път на певицата Калинка Вълчева. На 18 октомври една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор, навършва 80 години.  

8 пана с над 100 снимки представят нейното лично и професионално развитие. Експонирана е богатата колекция от награди на певицата от участието в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия: златен медал от 2-ри републикански фестивал през 1964 г., златен медал от Световен фестивал през 1968 г., Златен ключ от фестивала в Братислава през 1976 г., сребърна и златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен печат на цар Симеон Велики от Министерство на културата (2015 г.) и др.

Посетителите на изложбата могат да видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините на грамофонни плочи, аудиокасети и компакт дискове.

Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени  на Калинка Вълчева, допълват богатия списък с експонати в изложбата.
Десетки гости уважиха откриването на изложбата, сред тях кметският екип на Община Тервел, председателят на Общински съвет Мария Гочева, общински съветници и културни дейци от общината.

„За мен е изключителна чест. Вие сте много ценна за всички граждани на Тервел. Вие сте нашият добруджански бисер. Пожелавам Ви здраве, дълголетие и да не спирате да пеете, защото – който пее, зло не мисли“, заяви в приветствието си кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов, а самата Калинка Вълчева допълни: „…и не старее!“.

„Благодаря на всички, които сте тук, на това мое тържество и ще извървите символично с мен, чрез всички снимки и награди, моя творчески път. Както казва Йорданка Христова: „Ще пея, докато мога!“. Аз също ще пея, докато мога. И сега не спирам да пея, да издирвам и да записвам песните, които съм изпяла през тези 80 години житейски и 60 години творчески път. А те са повече от 700“, каза Калинка Вълчева.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, които са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата. Тя ще може да се види до края на месец октомври 2022 г.
Репортаж на Петър Петров и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика