Как да направим подходящата оферта към клиенти като фрийлансър?

28.05.2021 г. 10:06:29 ч.
/
Как да направим подходящата оферта към  клиенти като фрийлансър?
За да имате кариерата на свободна практика, трябва да умеете да продадете работата си. Тук, вашата цел е да направите подходяща оферта към клиентите си като фрийлансър, така, че да купят от вас. Ще попитате, как да стане това?
Ще се опитаме да Ви разкажем.
Тук е мястото да споменем, че ангажирането с потенциален клиент е едно от ключовите умения, които може (и трябва) да развиете, за да станете успешни в своята работа на свободна практика.
Една от основните грешки, които допускат някои фрийлансъри е използването на излишни неща в представянето. Този начин да покажете себе си, своя бизнес и да отправите оферта към своя потенциален клиент, без да знаете, от какво точно се нуждае е голяма грешка. Често го наричаме „да се удариш в греда“. Добре е да разкажете за себе си, но да не се фокусирате, върху това защо за него, в момента сте идеалния бизнес партньор.
За да се представите възможно най-ефективно и да направите подходящата оферта към своите клиенти като фрийлансър, следвайте тези стъпки:

1. Подходяща оферта може да дадете само ако опознаете добре клиента
Колкото повече знаете за клиента, толкова повече възможности имате, за да му направите подходящо предложение. Ако все още нямате необходимите знания, отделете време и направете малко проучване. Научете за бизнеса му, неговите продукти или услуги, прочетете публикации. Използвайте LinkedIn, за да се свържете с тези, които знаят нещо за този клиент и могат да споделят информацията, от която се нуждаете, с вас. Колкото повече знаете, толкова по-добре за вас.

2. Поставете си цели като фрийлансъри
По-конкретно, трябва да разберете, какво иска да получи клиентът. Разбира се, целта на всяка компания е да продаде продукт или услуга. Но как? Каква информация за продукта се опитва да представи на общността? С кого говори? Каква е неговата аудитория? Това са ключовите моменти. Говорете с други, изследвайте сайта на клиента, разберете  какви методи за промоция, маркетинг и реклама използва.

3. Как можете да помогнете с подходящата оферта
Определянето на целите на клиента е един от ключовите моменти. За да създадете перфектното предложение, трябва да покажете как ще помогнете на бизнеса му да постигне целите си. Какви услуги можете да предложите, за да приближите компанията му до желаните резултати? Как можете да помогнете? Ако искате да бъдете наети, не е нужно да показвате защо сътрудничеството е интересно за вас. Покажете, колко страхотно ще е за клиента ви да работи с вас.

4. Бъдете кратки в представянето и с подходящата оферта
Хората на свободна практика, както и всички останали не разполагат с много време. Ето, защо, не губете времето и на потенциалния си клиент с празни приказки. Бъдете точни, ясни и най-вече кратки.
Изпращайте предложенията си по имейл. Не се опитвайте да уговорите среща или телефонно обаждане. Понякога последните две са твърде ангажиращи. Потенциалният ви клиент може да е твърде зает и няма да има време да се срещне с някой, който все още не се интересува от него. Направете своето предложение, така че да бъде прочетено бързо и лесно. Спрете се по-подробно на това: какви пропуски виждате в дейността на компанията? Какво може да направите, за да ги поправите? Какви предимства имате? Опитайте се да се углобите в няколко изречения. Това увеличава вероятността да получите отговор.

5. Бъдете професионален фрийлансър
От вашето писмо клиентът трябва да разбере, колко сте професионален. Придържайте се към бизнес стила на комуникация, но не прекалено сухо. Не е необходимо да описвате с всички ярки емоции, колко страхотно ще е, ако ви наеме. Разбира се, не е нужно и да сте прекалено консервативни.


6. Не навлизайте в подробности
В първото писмо не е необходимо да посочвате цените за своите услуги, нюансите на вашата работа и т.н. В краен случай, ценовата листа може да бъде прикрепена като отделен файл. Така, ако клиентът иска, то той ще я прегледа.

7. Разкажете накратко за себе си
Опитайте се да съберете историята за себе си и вашите предимства в едно или две изречения. Трябва да покажете, че сте постигнали известен успех, но не е нужно да се превъзнасяте; понякога изглежда неестествено и плаши клиента.

8. Дайте връзки към вашата работа – в офертата си включете линк към портфолиото си
Споменавайки своите постижения може да прикачите връзки, които потвърждават думите ви. Това може да е вашият сайт, портфолио или връзки към публикувана работа. Няма нужда да претоварвате клиента с информация, покажете му няколко от най-добрите, според вас работи.

9. Последващо писмо, след изпратена оферта
Ако след няколко дни, не сте получили отговор, може да напомните за себе си и работата си отново. Направете го възможно най-учтиво, за да не бъде зачетено като спам. Ако отново няма реакция, оставете този клиент на мира. Или той не се интересува от вас, или нямат възможност да използват вашите услуги по някаква лична и незнайна причина.

10. Увеличете шансовете си за успех с офертите за клиенти
Работете в няколко посоки наведнъж. Изпращайте оферти не на един, а на няколко потенциални клиенти.
Колкото повече оферти изпратите, толкова по-вероятно е някои от тях да "станат ваши реални клиенти". Не забравяйте да приспособите всяка своя оферта към конкретен клиент.
Само така, може да очаквате и да пожънете успехи като лице на свободна практика!

Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика