Начало >Добруджа >Общество

Избори за Европейски парламент – Гласът на гражданите за определяне на общото бъдеще на ЕС (АУДИО)

Чуйте предаването на радио „Добруджа“, реализирано в рамките на медийното партньорство с Европа Директно – Добрич
15.05.2024 г. 13:13:45 ч.
/
Избори  за Европейски парламент – Гласът на гражданите за определяне на общото бъдеще на ЕС (АУДИО)
Радиопредаване, посветено на предстоящите избори за Европейски парламент и във връзка с отминалия Ден на Европа, бе реализирано в рамките на медийното партньорство на Европа Директно – Добрич и медийна група „Добруджа“.
 
Наши събеседници в предаването бяха представители на местната власт - кметовете на Добрич и Шабла – Йордан Йорданов и  Мариян Жечев, както и председателят на Общински съвет Тервел, Петър Бончев. Тримата са част от мрежа от представители на местното самоуправление в ЕС, които работят заедно за разясняване на теми, свързани с ЕС.
Чухме мнение и на неправителствения сектор  -  Лъчезар Росенов, който е председател на ТПП-Добрич, учредител на националното сдружение на общините в България и бивш кмет на Добрич.
Мнение по темата изразиха Галина Дурмушлийска, която бе удостоена със званието ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН на град Добрич през 2007 г. – именно годината, в която България влезе в ЕС. Чухме и какво мислят младите - Димитрина Германова – певица и актриса; носител на наградата „Млад творец” на Община Добрич -2020; както на Десетки награди от конкурси в страната и чужбина и Симона Николова – студент по Политология. За медийната среда говори управителят на медийна група „Добруджа“ Веселин Димитров.
Интересни факти, свързани с историята на европейски избори и по какъв начин се гласува в отделните държави, разказва Татяна Гичева – ръководител на Европа Директно Добрич.
 
Тази година се навършиха 17 години от членството на България в ЕС. Събеседниците ни отговарят на въпроси като: Как влизането ни в ЕС помогна за развитието на демокрацията и формите на самоуправление като общините?, Как спомогна за развитието на медиите и за образованието на младите хора и за свободното пътуване?  
 
През 2024 г. изборите в 27-те държави членки са насрочени за периода от четвъртък, 6 юни, до неделя, 9 юни. Повечето страни са организирани като един избирателен район, но някои от тях – Белгия, Ирландия, Италия и Полша – разделят териториите си на множество избирателни райони. 
Възрастта за гласуване също се определя от националното законодателство. В повечето държави членки тя е 18 години, с изключение на Гърция (17 години) и Белгия, Германия, Малта и Австрия (16 години). Минималната възраст за кандидатиране е между 18 и 25 години в целия ЕС. 
На 9 юни ще изберем 17 членове на Европейския парламент от Република България.
Законодателството в България не предвижда възможност нито за гласуване онлайн, нито по пощата, нито чрез пълномощник.
Трябва да отбележа, че в България гласуването е задължително, но няма предвидена санкция, ако избирателят не гласува, посочи Татяна Гичева. 

Останалите събеседници споделиха защо е важно да се гласува на предстоящите избори за европейски парламент, какво би мотивирало гражданите да гласуват и какви послания биха отправили към младите гласоподаватели. Накрая чухме и каква е тяхната визия за България в Европейския съюз.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 27 май
Прогноза за времето на 27 май
Ваня Вълкова ще бъде гост на благотворителна фолклорна вечер в подкрепа на ВК „Добруджа 07“
Ваня Вълкова ще бъде гост на благотворителна фолклорна вечер в подкрепа на ВК „Добруджа 07“
ИЗБОРИ 2024: ГЕРБ-СДС ще работят за подобряване на пътната инфраструктура в община Добричка
ИЗБОРИ 2024: ГЕРБ-СДС ще работят за подобряване на пътната инфраструктура в община Добричка
Трета вечер абитуриенти от Добрич минаха по червения килим (СНИМКИ)
Трета вечер абитуриенти от Добрич минаха по червения килим (СНИМКИ)Яндекс.Метрика