Начало >Добруджа >Регионални

Калинка Вълчева подготвя биографична книга и албум с над 700 песни, които е изпяла през годините (ВИДЕО)

28.09.2022 г. 15:21:06 ч.
/
Калинка Вълчева подготвя биографична книга и албум с над 700 песни, които е изпяла през годините (ВИДЕО)
През миналата седмица в Общински музей Тервел беше открита юбилейна изложба, представяща жизнения и творческия път на певицата Калинка Вълчева. На 18 октомври една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор, навършва 80 години.  
8 пана с над 100 снимки представят нейното лично и професионално развитие. Експонирана е богатата колекция от награди на певицата от участието в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия.
Посетителите на изложбата могат да видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините на грамофонни плочи, аудиокасети и компакт дискове.
Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени  на Калинка Вълчева, допълват богатия списък с експонати в изложбата.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
„Да си призная, някои от снимките съм ги забравила. Интересно ми е да се върна по пътя, който съм извървяла. 80 години не са малко, от тях 60 – творчески път. През цялото това време не съм спирала и за миг – да търся, да събирам“, сподели в интервю за медийна група „Добруджа“ Калинка Вълчева.
Тя разкри, че наскоро е записала всички песни, които е изпяла през годините. „Влязох в студио и изпях по един куплет от всички тези песни, а те не са малко – 740. Работя върху автобиографична книга, която ще излезе заедно със записите на тези над 700 песни“, призна Славеят на Добруджа. 
„Винаги съм казвала, че от пеене нямам време да остарея. Много държа на външния си вид, на гласа си. Рецептата е – добър сън, хигиена на гласа – без алкохол и цигари“, каза още Калинка Вълчева и отправи своя завет към младите изпълнители: „Да пазят това голямо богатство, което имаме – българският фолклор. И когато пеят популярни песни, на известни изпълнители – да ги заучават точно, да не ги изменят. И да търсят! Изворът тече и скоро няма да пресъхне“.
На 20 октомври от 18:00 часа в залата на Народно читалище „Димитър Дончев - Доктора – 1893“ в Тервел ще се проведе празничен концерт в чест на Славея на Добруджа. Освен нея, на сцената ще се качат носителите на специалната награда на Конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години - изпълнители, превърнали се в звезди за любителите на българската фолклорна песен: Петя Панева, Мария Стефанова, Пресияна Леонидова, Йоана Лазарова и др. В спектакъла ще вземат участие танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и оркестърът при читалището в Тервел. Водещи на проявата ще бъдат продуцентите в БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов.

Репортаж на Петър Петров и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Тервел, дава висока оценка за  Медицинския център
Община Тервел, дава висока оценка за Медицинския център
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Село Стефаново с нарушено водоподаване
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Над 1,9 млн. лева за дейност „Чистота“ предвижда Община Добричка за 2023 г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.
Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на област Добрич през 2023г.Яндекс.Метрика