Катя Петкова: „Градски транспорт” не гони печалби, а ефективна услуга за добричлии

30.08.2019 г. 14:19:25 ч.
/
Катя Петкова: „Градски транспорт” не гони печалби, а ефективна услуга за добричлии
Катя Петкова е новият управител на Общинско предприятие “Градски транспорт“ ЕООД - Добрич. Тя е първата жена, управляваща транспортна фирма в нашия град. Родена е в Мездра. Детството и преминава във Варна. От 1988 година живее със семейството си в Добрич. В основата на професионалната и кариера е частен бизнес.  Завършила е „Изчислителна техника“ към ВТУ - Варна. Специализира „Банково дело“. Защитила е магистратура „Счетоводство и контрол“ в Стопанска академия - Свищов.
 
- Г-жо Петкова, откога  управлявате общинското предприятие в Добрич? Предизвикателство ли беше за Вас този пост?
От 14 март 2019 г. е договорът ми за временно управление. На 25 март стана вливането на трите дружества –„Автобусен транспорт“ и „Тролейбусен транспорт“ в  „Градски транспорт“. Може да се счита тази дата за влизане в управление  на дружеството.
Определено считам, че, когато един човек стигне своя таван в професионалното развитие, е добре да започне да работи за хората. Приемайки тази длъжност в общинско предприятие и много специфичния сектор „Градски транспорт“,  предварително знаех, че има много проблеми. Реших един период от време да посветя и да мисля за другите , а не за себе си.

- При представянето на електробусите  „КАРСАН“ споделихте, че не сте се научила да викате. Сега налага ли Ви се да повишавате тон?
Благодаря на хората и на екипа, който работи в ОП “Градски транспорт“ –  не ми се налага да се уча да викам. Голяма част от тях са още от времето на „Тролейбусен транспорт” и са професионалисти. Да Ви призная, хубаво е, когато завариш екип от хора, които разбират и харесват работата си.

- Колко са служителите в дружеството?
В момента са 30. Обслужваме 4 градски линии от общо 17 в транспортната схема на Добрич.

- Представянето на електробусите „КАРСАН“ беше първата Ви публична изява като управител на „Градски транспорт”. Това изглежда като едно добро начало. Какви са възгледите Ви за бъдещето на дружеството?
Определено смятам, че сме в дълг на гражданите по отношение на градския транспорт. Транспортната схема е много остаряла. Спирките са в лошо състояние, липсват информационни табели. Аз самата пътувам с градски транспорт и често ми се налага да обяснявам на хората кой автобус, коя линия откъде минава. Автобусният парк също е много остарял…

- С какво разполагате в момента?
12 автобуса, част от които не са в особено добро техническо състояние. Но категорично не покриват моята представа за комфорт. Затова и смятам, че, работейки по оперативните програми на ЕС, имаме шанс да си обновим автобусния парк и да върнем хората към услугата. 

- Това означава ли, че желанието Ви е да покривате и по-голяма част от мрежата на градския транспорт в Добрич?
Признавам си, че е така. В голяма част от градовете в България общинските транспортни дружества са единственият вътрешен оператор. Това налага и по-доброто обслужване, и по-доброто взаимодействие с общинската администрация и т.н. Знаете, че общественият транспорт е губеща дейност и винаги е била такава, защото е социално насочена, а в такъв случай не би следвало да се третира като търговска услуга. Ние не гоним печалби, а услуга, която да бъде ефективна и достатъчно добре припозната от хората. 
Още през 2014 година, когато с решение на Общинския съвет възниква „Градски транспорт”, идеята е това ново дружество да поеме значително по-голяма част от транспортната схема. Не знам защо това във времето не се е осъществило. Имало е един проект по ОП „Региони в растеж”, който също не е бил реализиран. Така че „Градски транспорт” е дружество, което вече пет години чака своя шанс да започне да се развива. Ние поемаме всички активи и пасиви на старите дружества – „Тролейбусен транспорт” и „Автобусен транспорт”. Всъщност, ние сме едно ново име на нещо, което до момента е съществувало в нашия град много дълги години.

- Електробусите ли са бъдещето на „Градски транспорт”- Добрич?
Истината е, че все повече държави в света и от гледна точка на екологичност, и от гледна точка на значително по-малките разходи се насочват към този тип автобуси за градовете си. Аз бих била много щастлива, ако Добрич е един от пионерите в България.

- Можем ли да обещаем на нашите читатели, слушатели и зрители, че ще се возят в такива автобуси? Кога би могло да се случи това?
Живот и здраве, надявам се това да се случи догодина.
Освен това, проектът, с който кандидатстваме пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвижда промяна на светофарните уредби, информационни табели - изобщо единен информационен център за цялата транспортна мрежа. С част от средствата е предвидено закупуването на електрически превозни средства, както и зарядните станции към тях.
Имаме намерение да закупим и по-големи автобуси, тъй като има точки в града, които не са обхванати от действащата в момента схема. Говорим за предприятия, които работят на смени. И за да отговорим на техните желания, трябва да им осигурим по-големи и комфортни автобуси.

- Какви са отношенията Ви с Общината, с кметския екип?
Мога само да им благодаря. Диалогът е много добър. Аз им споделих моята мечта и на този етап те ми вярват.

- А Вашата мечта е?       
Един европейски, удобен и ефективен градски транспорт.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика