Кирил Петков недоволен от политиките на служебния кабинет

05.08.2022 г. 15:44:49 ч.
/
Кирил Петков недоволен от политиките на служебния кабинет
Бившият премиер Кирил Петков оспорва дейността на кризисния щаб за енергетиката. От своята страница в социалната мрежа Фейсбук Петков пита: "Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад".

Постът му е споделен и на страницата на неговата съпруга Линда МакКензи Петкова, но с уточнението: "Важно е да гласувате!" и фотос на табелка, която изобразява стрелки - две в надолу, една - нагоре.

В поста си Кирил Петков пише, че от създадения кризисен щаб за газа не са поискали информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка. Не са разговаряли с Турция за свободно място за пристанище на корабите, недоволства Петков.

"Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса (Остров, разположен в залива Мегара. Там има терминал за течен природен газ- б.р.), след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб", пита доскорошният премиер на България.

Според Петков гръцката връзка се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация. С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03 август 2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта "одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи".

Той смята, че по този начин дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан, пише Петков и добавя, че пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България.

Петков недоумява защо се отменят решения на правителството, което той е бил начело и дава пример с решения за мястото на България в ОИСР, за детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол.

Бившият премиер не подминава и рокадите в НАП - "Прави се немотивирана смяна на управлението на НАП въпреки рекордните приходи много добра събираемост - защо", пита той. 
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Съюзът на артистите притеснен от фалити, готвят седмица без култура
Съюзът на артистите притеснен от фалити, готвят седмица без култура
Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна
Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна
Кирил Петков: Ще се откажа от имунитета си, няма от какво да се страхувам
Кирил Петков: Ще се откажа от имунитета си, няма от какво да се страхувам
Славчо Велков: Ангел Христов е бил подплашен от нещо
Славчо Велков: Ангел Христов е бил подплашен от нещоЯндекс.Метрика