Китай наложи санкции на Нанси Пелоси

05.08.2022 г. 12:44:00 ч.
/
Китай наложи санкции на Нанси Пелоси
Китай обяви неуточнени санкции срещу председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заради нейното посещение по-рано тази седмица в Тайван. В изявление на китайското външно министерство се казва, че Пелоси е пренебрегнала опасенията на Китай и решителното противопоставяне на Пекин на нейното посещение на самоуправляващия се остров, пише американският вестник "Вашингтон Пост"

Пелоси е най-високопоставеният представител на САЩ, посетил самоуправляващия се остров от 25 години. Китай твърди, че Тайван е негова територия и се противопоставя на това Тайпе да има свои собствени контакти с чужди правителства.

Китайското изявление нарича посещението на Пелоси провокативно и в него се заявява, че то подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай. В изявлението се казва, че ще бъдат наложени санкции на Пелоси и най-близките й членове на семейството, но не се казва какви ще бъдат те. Такива санкции обикновено имат предимно символичен храктер.

Китай казва, че е привикал европейски дипломати в страната, за да протестира срещу изявленията, направени от страните от Групата на седемте и Европейския съюз, критикуващи китайските военни учения около Тайван.

Пет от ракетите, изстреляни от Китай от началото на военните учения в четвъртък, са паднали в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония край Хатерума, остров далеч на юг от основните острови на Япония, каза японският министър на отбраната Нобуо Киши. Той заяви, че Япония протестира срещу насочването на китайски ракети към ИИЗ на страната му.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Руски въздушни удари по пристанището в украинския град Измаил
Руски въздушни удари по пристанището в украинския град Измаил
Циклонът Елиас бушува в Гърция, градушка нанесе щети на Пелопонес
Циклонът Елиас бушува в Гърция, градушка нанесе щети на Пелопонес
САЩ може да останат без пари след 5 дни
САЩ може да останат без пари след 5 дни
ЕК допуска, че Курти и Вучич може да бъдат поканени на среща в Брюксел заради събитията в Косово
ЕК допуска, че Курти и Вучич може да бъдат поканени на среща в Брюксел заради събитията в КосовоЯндекс.Метрика