Костадин Костадинов: Учебниците не възпитават българи

10.09.2014 г. 09:28:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Костадин Костадинов: Учебниците не възпитават българи
Дни преди началото на учебната година директорът на Регионалния исторически музей Добрич Костадин Костадинов отново повдига въпроса за съдържанието на учебниците и настоява някои учебни пособия да бъдат преработени, защото изкривяват фактите и подменят българската история.
През месец февруари Костадинов, чийто син ще бъде четвърти клас, разгледал учебника по предмета „Човекът и обществото" и останал потресен от съдържанието му.
В своя блог Костадинов публикува статия, озаглавена „Еничарознание", която предизвика голям интерес. Ето част от нея с известни съкращения:
Четейки учебника по учебния предмет "Човекът и обществото" (бивше "Родинознание"), ще научите, че България "от древни времена е била добро място за живеене на различни хора и че днес също в нея живеят различни хора, които живеят и се трудят заедно" (стр. 3). Търсейки все пак информация за това какви точно са тези най-различни хора, които живеят в нашата родина, стигате до урока на стр. 10-11, наречен "Моята родина - република България". И там не пише нищо по въпроса. Ако не сте се отказали да търсите и продължите да ровите в учебника, в крайна сметка ще попаднете на някакви българи чак на стр. 42. Да, каква изненада, нали? В България сред най-различните хора има и българи...
...По-нататък от урока за Симеон Велики ще научите, че "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало" (стр. 48). Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно...
...За Османската империя ще научите, че "немюсюлманите имали право да изповядват вярата си... в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници... в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията" (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана...
...Особено покъртително са описани животът и делото на Левски - "той създал комитети за подготовка на общо въстание... но полицията заловила апостола, съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София" (стр. 66). Срещу кого се подготвяло въстанието, коя полиция го заловила - не е ясно. Ако обаче детето е малко по-будно, като нищо ще остане с впечатлението за един рутинен и справедлив процес. А за обесването на Левски - забравете... На същата страница за Априлското въстание пише, че било жестоко потушено. От кого - не е ясно.
Особено е трогателен урокът за Освобождението на България (стр. 68). "Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт" - честно, като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е... Незнайно защо обаче след масовите протести в Западна Европа и САЩ избухва... Руско-турска война. Впрочем още по-странно е защо тя се води с турци, след като досега навсякъде се говори за Османска империя, а турци въобще не се споменават. В урока за войната ще научим, че "в боевете за Стара Загора и Шипка опълченците се сражавали редом с руснаци и румънци". Като прочетох за румънци вече не исках да си късам дипломата. А да я подпаля...
През миналата седмица Костадин Костадинов гостува в сутрешния блок на БиТиВи, където води ожесточен спор с автора на учебника проф. Мария Радева и редактора Мария Босева. Часове след това участие, Костадинов даде интервю и в ефира на радио „Добруджа".
Г-н Костадинов, нужни ли са Ви съмишленици в борбата, която сте започнали, българските деца да знаят истинската ни история?
Това не е моя лична борба, просто аз се нагърбих по молба на много хора преди повече от половин година, когато съвсем случайно видях какво пише в учебника по „Човек и общество", наследил бившия предмет „Родинознание", на моя син, който през миналата година беше трети клас.
Тогава група приятели, заедно с други родители на деца от училището, взехме едно импулсивно решение да направим един час обучение по Родинознание всяка събота в Музея по история на Варна. Това продължи целия втори срок на миналата учебна година. За съжаление, тази инициатива няма как да бъде масова и обхващаше максимум 50 деца.
Сега същите тези хора, заедно с още много други, които всеки ден ми пишат в интернет или ми се обаждат по телефона, настояваме този учебник да се премахне от образователната програма и да се проверят внимателно всички останали учебници, защото, както стана ясно, основната идея на учебните планове е да създадат впечатление, че в България живеят мозайка от народности, в която ние българите сме просто едни от многото и трябва да се обръща специално внимание на малцинствата. Аз нямам нищо против, но се опасявам, че от обръщане на толкова голямо внимание на малцинствата, забравяме за мнозинството. Все още мнозинството – ние българите.
Още по-потресаващ бе отговорът на мой въпрос, защото името „Родинознание" е било заменено от „Човекът и обществото". Мария Босева, редактор на учебниците в издателство „Просвета", ми отговори, че думата „родина" е натоварена с негативна конотация, води към асоциация с думата „фатерланд" ("vaterland" от немски – родина) и навява алюзия с Хитлер. Честно Ви казвам – зяпнах!
В продължение на разговора авторът на въпросния учебник проф. д-р Мария Радева заяви, че българската история е „много опасна, тя представлява бомба и с нея трябва да се борави внимателно". Някои факти от нашата история трябвало да бъдат забравени, защото създавали напрежение. И аз питам, как тази наша история 130 години не създаваше напрежение, а сега от 10 години се оказа, че е опасна, че е бомба и т.н.?!
Разбирате ли, става дума за нещо много сериозно – без въобще да се усетим, историята ни се подменя, цели поколения вече растат без национално самосъзнание. Учебниците не възпитават българи.
Кога е издаден въпросният учебник?
През 2004 година. Удивително дълголетие за един учебник в нашата образователна система, в която учебниците се сменят почти всяка година.
Сега със свито сърце очаквам учебниците на сина ми за четвърти клас.
Възмути ме думата „послания". Един учебник по история послания или факти трябва да дава на децата?
Историята преди всичко учи. Освен много факти, тя дава послания и съвети за това, какви са били грешките на миналото и как да се избягват. Но, за съжаление, отново стигаме до добрата стара максима, че „историята е учителка, от която никой не се учи". А в нашия случай, освен че не се учим, но и историята ни направо се подменя и продължава да се подменя.
Във времевата линия на учебника липсва периода 14 – 20 век. Даже, за да се избегне периода на Освобождението, защото е нелепо да напишат „Освобождение от османско присъствие", са пропуснали и тази дата. Първата дата след 14 век във времевата линия е през 1908 година – Независимостта на България.
В други учебници натъквали ли сте се на подобни нередности?
Да, ще дам пример с учебника по музика. Там е записано, че на 6 май трябва да се пусне „Джелем, джелем". Има и специална картинка за това. А на следващата страница има турска народна песен.
Този учебник е на същото издателство, но не искам повече да го споменавам.
Погромът върху българската история и култура обаче продължава и в Читанката. В нея има урок, наречен Василица. Няма да го преразказвам, защото ме е гнус, само ще ви кажа, че всичко, което знаете за българския празник Васильовден и за сурвакарите, тук е представено като циганско, или както пише в текста, "ромско".
Нали знаете, че предубедените ще Ви обвинят в разпалване на етнически конфликт точно преди изборите?
Този текст, който разбуни духовете, го писах на 15 март. Тогава никой нямаше представа, че ще има извънредни избори.
Второ, аз на изборите не участвам.
Трето – ако историята събужда някакви етнически проблеми в България, давайте да закриваме държавата! Очевидно е, че нашата държава и ние българите пречим.
Срещу нашия народ се води кампания, като целта е да ни се смачка самочувствието, и още по-важно – да ни се смачка самосъзнанието. Повярвайте ми, с тези учебници след 10 години нашите деца няма да знаят какви са.
Кого ще призовете да бъде Ваш съратник в тази борба?
Всички българи. Разберете, това е наша борба, на нашия народ! В момента търся съмишленици в цялата страна, с които да продължим тези съботно-неделни училища по Родинознание.
Не виждам особена разлика между времето на Османската империя и сега – и в двата случая сме принудени сами да правим своите училища, въпреки натиска на държавата. Буквално се опитваме да измъкнем децата от лапите на това антибългарско образование.
Съгласен ли сте, че на първо място Ваши съмишленици трябва да бъдат самите учители по история?
Разбира се, но знаете ли, аз съм говорил с много учители, не само по история. За съжаление, учителското съсловие, аз самият съм учител по история и това ми е професионалната квалификация от университета, е смачкано и унизено до безкрайност. Тези хора вече нямат никаква възможност и желание за борба.
През последните години учителите, от едно от най-уважаваните съсловия, бяха превърнати в едно от най-унизените и безправни съсловия. Какво можем да очакваме от тях – героизъм? Голяма част от тях се страхуват за бъдещето си, за работата си. В България има войнстващ антибългаризъм.
Бъдете сигурни, че учителите много преди мен знаят за тези нередности в учебника, защото те са го отворили много преди аз да го направя – в края на февруари тази година. Напомням, че цели 10 години децата учат по този учебник.
Какво ще кажете за маскировката като „проевропейска" линия на учебника?
Ще се погрижа да намеря учебници от Гърция и Румъния – балкански държави, също членки на Европейския съюз.
В Гърция дори в учебниците по физика, химия, математика два пъти в годината има специални уроци, които са посветени на Гърция, на великия принос на гръцката цивилизация, за гърците по света и т.н. Да не говорим за учебниците по история.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика