Начало >Добруджа >Регионални

Край Шабла се е зародила първата цивилизация на Стара Европа (ВИДЕО)

21.11.2023 г. 13:00:34 ч.
/ ИА Добруджа
Край Шабла се е зародила първата цивилизация на Стара Европа (ВИДЕО)
Вчера в Община Шабла се проведе заключителна пресконференция по проект № ROBG-407 „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа”, финансиран по Договор № 81781/17.07.2018, Приоритетна ос 2: „Зелен регион“, Специфична цел 2.1: „Подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и на културното наследство“ по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г.

Партньори по проекта са Община Шабла, от българска страна, и Община Чернавода (Констанца, Румъния), a крайната цел е подобряване  устойчивото използване на културното наследство – културата „Хаманджия“ в Добруджански регион от двете страни на границата чрез разработването на интегриран туристически продукт „Хаманджия“ и съвместното му популяризиране и управление.

Проектът, стартирал през 2017 година, е за уникален за България археологически обект. Той е сред малкото, които показват как са живели предците ни преди 7 000 години. Надявам се, че този обект ще стане още по-актуален за туристите, тъй като смятам, че е със световно културно-историческо значение, каза при откриването на събитието кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

Ръководител на проекта е заместник-кметът на Община Шабла Петър Атанасов.

Пред присъстващите в резюме бе показана културата Хаманджия, открита на Големия остров от проф. Хенриета Тодорова. Сред любопитните обстоятелства, които бяха поднесени от историка Иван Вайсов е, че културата Хаманджия е по-стара от антична Троя, както и това, че откритото при разкопките на Големия остров обработено злато е по-старо от находките, открити във Варненския некропол.

Освен проучване на културата Хаманджия в трансграничния регион, измежду характерните цели на плана са създаване на взаимен интегриран туристически артикул „Хамандижя“, включително взаимен туристически маршрут и новаторски туристически услуги.

Иновативното на плана е, че културното завещание на културата Хаманджия в българския и румънския регион на Добруджа, ще бъде показано посредством съвременни средства - с виртуална обиколка на обектите от взаимния туристически маршрут Хаманджия – „ Археологически парк Дуранкулак – Хаманджия “ в община Шабла и Център Хаманджия в град Черна вода посредством 3D цифрова реорганизация на обектите и безвъзмездни приложения за смарт телефони за туристическия маршрут Хаманджия.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) в границите на Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България. Общият бюджет на плана е в размер на 1 494 037.68 Евро, от които 85% в размер на 1 269 932.02 Евро се обезпечават от ЕФРР.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица в област Добрич през април е 5,01%
Нивото на безработица в област Добрич през април е 5,01%
Започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност в Община Добричка
Започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност в Община Добричка
Няколко населени места в община Добричка празнуват в първите дни на юни
Няколко населени места в община Добричка празнуват в първите дни на юни
Село Българево посреща VI-то издание „С песни и танци в Българево“
Село Българево посреща VI-то издание „С песни и танци в Българево“Яндекс.Метрика