Начало >Добруджа >Регионални

Край Шабла се е зародила първата цивилизация на Стара Европа (ВИДЕО)

21.11.2023 г. 13:00:34 ч.
/ ИА Добруджа
Край Шабла се е зародила първата цивилизация на Стара Европа (ВИДЕО)
Вчера в Община Шабла се проведе заключителна пресконференция по проект № ROBG-407 „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа”, финансиран по Договор № 81781/17.07.2018, Приоритетна ос 2: „Зелен регион“, Специфична цел 2.1: „Подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и на културното наследство“ по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г.

Партньори по проекта са Община Шабла, от българска страна, и Община Чернавода (Констанца, Румъния), a крайната цел е подобряване  устойчивото използване на културното наследство – културата „Хаманджия“ в Добруджански регион от двете страни на границата чрез разработването на интегриран туристически продукт „Хаманджия“ и съвместното му популяризиране и управление.

Проектът, стартирал през 2017 година, е за уникален за България археологически обект. Той е сред малкото, които показват как са живели предците ни преди 7 000 години. Надявам се, че този обект ще стане още по-актуален за туристите, тъй като смятам, че е със световно културно-историческо значение, каза при откриването на събитието кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

Ръководител на проекта е заместник-кметът на Община Шабла Петър Атанасов.

Пред присъстващите в резюме бе показана културата Хаманджия, открита на Големия остров от проф. Хенриета Тодорова. Сред любопитните обстоятелства, които бяха поднесени от историка Иван Вайсов е, че културата Хаманджия е по-стара от антична Троя, както и това, че откритото при разкопките на Големия остров обработено злато е по-старо от находките, открити във Варненския некропол.

Освен проучване на културата Хаманджия в трансграничния регион, измежду характерните цели на плана са създаване на взаимен интегриран туристически артикул „Хамандижя“, включително взаимен туристически маршрут и новаторски туристически услуги.

Иновативното на плана е, че културното завещание на културата Хаманджия в българския и румънския регион на Добруджа, ще бъде показано посредством съвременни средства - с виртуална обиколка на обектите от взаимния туристически маршрут Хаманджия – „ Археологически парк Дуранкулак – Хаманджия “ в община Шабла и Център Хаманджия в град Черна вода посредством 3D цифрова реорганизация на обектите и безвъзмездни приложения за смарт телефони за туристическия маршрут Хаманджия.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) в границите на Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България. Общият бюджет на плана е в размер на 1 494 037.68 Евро, от които 85% в размер на 1 269 932.02 Евро се обезпечават от ЕФРР.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Завърши „Плувно лято”  2024 г. в Каварна
Завърши „Плувно лято” 2024 г. в Каварна
Седем десетилетия Университетска ботаническа градина Балчик (СНИМКИ)
Седем десетилетия Университетска ботаническа градина Балчик (СНИМКИ)
Чрез проект на Община Тервел танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ имат нови носии
Чрез проект на Община Тервел танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ имат нови носии
Веселин Маринов представи песните от новия си албум в Каварна
Веселин Маринов представи песните от новия си албум в Каварна



Яндекс.Метрика