Начало >Добруджа >Култура

Литературна среща в Добрич с творчеството на Боян Боев

15.04.2024 г. 09:20:38 ч.
/
Литературна среща в Добрич с творчеството на Боян Боев
На 20 април /събота/, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се състои Литературна среща с писателя Боян Боев, автор на сборник разкази „Двайсет гроша“ (2022), романите „Сайбиевата невеста” (2019) и „Последна молитва” (2022).
 
За автора
Боян Боев е роден през 1993 г. в гр. Ямбол. От ранна детска възраст изкуството го е съпътствало в живота – първо музиката, а после и литературата. Има икономическо образование. Пише от ученическите си години. Участва в различни литературни конкурси, публикува произведения в сборници, интернет сайтове и в личния си блог – www.boyanboev.blogspot.com Негови произведения са част от сборници, събрали стихове и проза на българите от всички континенти и се разпространяват по целия свят, финансирани от българската общност в Чикаго. През годините експериментира с различни по жанр произведения, като е писал поезия, детски приказки, криминални разкази, докосващи сърцето истории по действителни случаи, докато стига до стила на класиците на българската литература Йордан Йовков и Елин Пелин.
От няколко години Боян живее в град Бургас и е чест участник в благотворителни мероприятия, свързани с бездомни животни.
 
За книгите
Сборникът с разкази "Двайсет гроша" („Персей“)  съдържа двайсет истории, които представят нова страна на писателя Боян Боев. Тези разкази са неговите двайсет гроша, които той грижливо събра един по един в красива кесия и ги споделя с читателите си.
В тях има неслучайни препратки към романите „Сайбиевата невеста“ и „Последна молитва“, обикнати вече от много читатели. Това е живият, пулсиращ, кървящ свят на Боян Боев, толкова истински за него, колкото слънцето през прозореца и песента на птиците.
„Последна молитва” е книга в стила на старите майстори, макар че е написана от млад писател, който предлага изключително зрял и силен роман в класическите традиции на българската белетристика, но като дух е модерна, съвременна интерпретация на темите и мотивите в нея. В „Последна молитва” („Персей“) Боян Боев рисува предосвобожденска България – с всичките ѝ конфликти и проблеми. В романа е отразен сблъсъкът между българите и османците, бедните и чорбаджиите, образованите и невежите. Желанието за бунт срещу робството се преплита с любов, нови приятелства и жажда за мъст, а греховете от миналото изплуват на повърхността.
Първият му роман „Сайбиевата невеста“ (изд. „Изида“, 2019 г.), разказва за живота в българско село, малко след Освобождението - за какво копнеят българите от онова време, какви са страховете им, от какво се срамуват.
„Сайбиевата невеста“ разказва за невъзможната любов, която придава смисъла на всичко. Любовният триъгълник, в който се преплитат световете на Лозан, Цвета и Стоян, ни прави съпричастни към три съдби, предопределени само и единствено от стремежа да привлекат на своя страна именно ЛЮБОВТА, в чието име допускаме грешки и извършваме непростими престъпления. Защото любовта не пита. Защото тя наистина остава едничкото оцеляло дърво в запустелите градини на душите ни, пред което изпитваме заслужена възхита.
Боян Боев e безспорно талантлив писател. Романът му се чете на един дъх, а препратките към магичния свят на Габриел Гарсия Маркес са напълно основателни. Макар действието да се развива в края на XIX век, изказът е изчистен и модерен, за да бъде историята възприета от съвременния читател непредубедено и без излишна подозрителност.
Добромир Банев

Коментирайте
Подобни новини
Голям интерес от гражданите на  Добрич към  Художествената галерия  в Нощта на музеите
Голям интерес от гражданите на Добрич към Художествената галерия в Нощта на музеите
Нов прочит на Йовковото творчество преосмисля клишетата в тълкуването му (ВИДЕО)
Нов прочит на Йовковото творчество преосмисля клишетата в тълкуването му (ВИДЕО)
Около 800 души посетиха музея в градския парк в Нощта на музеите
Около 800 души посетиха музея в градския парк в Нощта на музеите
„Electric Dragon” ще участва на „September Sun“
„Electric Dragon” ще участва на „September Sun“Яндекс.Метрика