Магията на Виена преди Коледа (СНИМКИ)

12.12.2022 г. 11:37:46 ч.
/
Магията на Виена преди Коледа (СНИМКИ)
Виена е една от най-красивите барокови столици в Европа - уникална палитра от исторически забележителности, имперски блясък и модернизъм. Това е място, където се съчетават много стилове в културата, изкуство и архитектура. 77 са само основните обекти като музеи и други забележителности, но общо са над 170, така че колкото и време да отделим, за да ги разгледаме, ще е малко.


Акцент при посещението на всеки един турист в столицата на Австрия е Дворецът Шьонбрун - един от най-добрите образци на архитектурните стилове рококо и барок. ЮНЕСКО го включва заедно с градините в списъка на световното културно наследство като пример за съчетание с изкуството. Прекрасният дворец се състои от 1441 стаи, 45 от които са отворени за посещение. Той е отворен за посетители всеки ден от 08:00 до 17:00 ч. Разходката в градината му е безплатна. За да влезете вътре, можете да изберете измежду имперски тур, който трае между 30 и 40 минути и е с цена от 22 евро, а за деца от 6 до 18 години – 15 евро. Другият вариант е Гранд тур с времетраене около един час – с цена от 26 евро за възрастни и 19 евро за деца (6 – 18 години). Можете да си наемете и аудиогид.

 
В непосредствена близост е и Зоопаркът Шьонбрун - най-старият зоопарк в света, но в същото време и най-модерният. Началото му е поставено през 1752 г. от император Франц I и неговата съпруга императрица Мария Тереза. Днес, разпростираща се на площ от 17 хектара, зоологическата градина е дом за 7 844 обитатели от над 700 животински вида, някои от които силно застрашени от изчезване. Включена е в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Работното време е всеки ден между 09:00 и 16:30 ч., като за да разгледате целия зоопарк, трябва да си отделите четири часа. Билетът е 28 евро.

 
Обиколката ни из чудесата на Виена продължава с площад „Мария-Терезия“, който се намира в центъра на австрийската столица, на бул. „Рингщрасе“. Заобиколен е от двете най-големи исторически музейни сгради на града – Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. В средата на площада се издига паметникът на Мария Терезия – най-дълго управлявалият монарх от династията на Хабсбургите и определяна като най-успешния австрийски владетел.

Впечатляваща е и сградата на Кметството на Виена. То е разположено на Рингщрасе, между Парламента и Университета, до националния театър Бургтеатър. Виенската градска управа е не само седалище на градската администрация, но и самотно привличане, не на последно място защото не само архитектурно съгражда съседния австрийски парламент. Една кула с дължина почти 100 метра се е превърнала в символ на града. 
 
Няма как да отидем във Виена и да не видим Виенската опера, Катедралата „Св. Стефан“ (Щефансдом), която се намира по Кертнерщтрасе.

Къщата на Моцарт и Албертина - един от най-богатите музеи за изобразително изкуство във Виена, който държи едни от най-великите графични колекции в света. Там може да се види дори картина на Кристо Явашев.
Площадът на Хоермаркт е също сред най-старинните площади в австрийската столица. В центъра на площада се намира т.нар. сватбен фонтан. Но една от най-важните забележителности тук е часовникът на Анкер. Той е и едно от малкото неща, оцелели на това място след бомбардировките през Втората световна война.
 
Както и при Шьонбрун, посещението на градините на Двореца Белведере е абсолютно безплатно. Ако искате да видите богатата арт колекция, ще трябва да заплатите входна такса.
Дворецът Хофбург – бившият императорски дворец по време на Хабсбургската династия, днес  служи като официалната резиденция на президента на Австрия.

За развлечение можете да посетите Увеселителен парк Вурстелпратер, по-известен като Пратера, който предлага над 250 атракции. Там можете да разгледате Виена от високо, като се качите на Виенско колело. То има 15 кабинки с форма на малък автобус и побира между 10 и 15 човека. Едно завъртане на колелото трае около 10 минути и се издига на 65 метра.


Бермудският триъгълник (Шведенплатц) - това е мястото, където има най-много заведения, барове, клубове и ресторанти, концентрирани на едно място.  Има много добри ресторанти в центъра на града, където можем да се опитаме типични австрийски гозби.
Виена е популярна и с тортата Сахер. За да опитате оригинална торта Сахер от местна сладкарница, ще платите 6 евро, но ако искате да я консумирате на място – ще Ви струва евро повече.

Опашка за тортата Сахер.


На традиционните коледни базари във Виена, може да опитате греяно вино с цени между 4,5 до 5 евро, а ако е Био – цената е 6,50 евро. Първоначално заплащате 4-5 евро за чашата, ако я върнете – парите Ви се възстановяват.  Хот дог с виенска наденица ще Ви струва между 6 и 7 евро.  Типичният кайзершмарн е с цени от 7 до 8 евро. Популярният виенски шницел струва между 15 и 20 евро. Интерес представлява и Супа в Хлебче.

Традиционно, коледните базари започват около средата на ноември и повечето от тях приключват в деня преди Коледа.


Срещу 120 евро можете да си осигурите услугите на професионален български екскурзовод, който ще Ви запознае с всяка една от забележителностите на Виена.


Ако се избрали да пътувате индивидуално и да разчитате на собственото си чувство за ориентация за придвижване из града, можете да използвате отлично функциониращия обществен транспорт.

Във Виена има четири основни вида транспортни средства – метро, трамваи, автобуси и т.нар. бързи влакове (Schnellbahn или S-Bahn).
Колко дни ще ползвате обществения транспорт и колко пъти смятате да се качите на превозно средство – това са важни въпроси, чиито отговори ще ви помогнат да прецените какъв вид билет да си купите – има единичен билет, дневна карта, 24/48/72-часова карта за цялата градска мрежа, Седмична карта, 8-дневен талон или Vienna City Card. Билет може да се купи от машините във всяка станция на метрото.


Коментирайте
Подобни новини
Израел нанесе два удара по Южен Бейрут след призив за евакуация
Израел нанесе два удара по Южен Бейрут след призив за евакуация
Удар с дрон е бил нанесен по дома на Нетаняху, няма пострадали
Удар с дрон е бил нанесен по дома на Нетаняху, няма пострадали
Джорджо Армани представи нова колекция в Ню Йорк, откри и своя сграда
Джорджо Армани представи нова колекция в Ню Йорк, откри и своя сграда
Харис и Тръмп в схватка за сърцето на Детройт - автоиндустрията
Харис и Тръмп в схватка за сърцето на Детройт - автоиндустрията



Яндекс.Метрика