Начало >Добруджа >Култура

Майсторски клас по рисуване на комикси проведоха в Добрич Венцислав Великов и Иван Беров (ВИДЕО)

24.03.2023 г. 13:57:43 ч.
/
Майсторски клас по рисуване на комикси проведоха в Добрич Венцислав Великов и Иван Беров (ВИДЕО)
Комикс работилница, водена от Венцислав Великов и Иван Беров, се проведе днес в Художествена галерия – Добрич. В нея участваха ученици от училището по изкуства „Св. Климент Охридски“.

Уъркшопът бе част от програмата, с която в Добрич гостува секция „Комикс“ към Съюза на българските художници, чийто заместник-секретар е добричлията Иван Беров. Вчера бе открита Третата национална изложба на българския комикс, а днес от 17.00 часа, отново в галерията, ще започне прожекция на документалния филм “Дъга – Разкази в картинки“.

Участниците в работилниците се запознаха с начина на изграждане на образи в комиксите и сами измислиха и нарисуваха свой герой.

Основите на комикс изкуството започват с дизайн на героите, обясни за медийна група „Добруджа“ Венцислав Великов, който работи като фрийлансър от родния си град Добрич за най-големите издателства на комикси в света, и е ръководител на клуб „Комикс“ към младежкия център. Предстои първата международна изява на неговите възпитаници - на фестивала за млади комикс автори в Лесковац, Сърбия. В конкурсната му програмата могат да участват творци до 30-годишна възраст. Фестивалът в Лесковац е един от най-престижните и големите в Европа, като през миналата година се включиха над 3000 комикс творци от 82 държави. До края на април е срокът за изпращане на творбите, а самият фестивал ще се проведе от 30 юни до 2 юли. Очаква се малко преди това да бъде издадено първото списание с творби на участниците в курса към младежкия център.

В третата национална изложба на българския комикс, която ще гостува в Добрич до 18 април, Венцислав Великов е представен с два свои комикса, които са излезли на американския пазар – „Сблъсъкът на куртизанките“ и „Алуна“. В момента той работи върху интересен канадски проект, чийто сюжет обединява уестърн и фантастика – извънземни в Дивия Запад. Комиксът ще бъде над 60 страници, така че ще бъде напълно завършен и издаден през следващата година, тъй като работата по една пълноцветна страница отнема между 3 и 5 дни на художника.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Програмата за 1 юни в Добрич
Програмата за 1 юни в Добрич
29 май – 4 юни  в Културният афиш на Добрич
29 май – 4 юни в Културният афиш на ДобричЯндекс.Метрика