Начало >Добруджа >Криминални

Задържаният за убийството в градския парк Марин Добрев е извършил още 4 нападeния с нож

11.03.2024 г. 14:40:11 ч.
/
Задържаният за убийството в градския парк Марин Добрев е извършил още 4 нападeния с нож
Марин Пламенов Добрев, роден през 1992 г., е задържаният за убийството в градския парк в Добрич на 7 март. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев, ст. комисар Цветан Пировски – директор на Областна дирекция на МВР – Добрич и районният прокурор Петко Тухчиев.

Във връзка с постъпили сигнали от граждани за нападения с нож и палеж през 2023 г. са образувани три досъдебни производство. Пострадалият на 21 януари 2023 г. е получил прободна рана във врата и поради възникнала опасност за живота му е бил хоспитализиран в болница „Св. Марина” във Варна. Въпреки наличните данни за евентуална съпричастност на Марин Добрев, пострадалият не е разпознал извършителя на нападението, а доказателствата не са били достатъчно за повдигане на обвинение, обясни Радослав Бухчев.

На 28 януари 2023 г. пред гаражи в ЖК Балик гражданин е бил нападнат с нож от непознат. Пострадалият обаче заявил, че не желае да дава показания и да подава жалба. Третото досъдебно производство е било образувано във връзка с опит за палеж на пластмасови бутилки върху лек автомобил на същата дата. Извършителят е установен, но заключението на назначената съдебно-псилогична и психиатрична експертиза е, че извършителят на деянието не може да носи наказателна отговорност.

След тези деяния Марин Добрев е бил настанен за лечение в специализирано лечебно заведение от 29 януари до 28 февруари 2023 г. - в отделението за мъже с психични разстройства в Центъра за психично здраве в Добрич. Следва 4 месеца стационарно лечение и в Карвуна. В края на септември отново е насочен за хоспитализация в ЦПЗ – Добрич от амбулаторен психиатър.

На 25 февруари тази година около 19.00 часа е нанесена прорезна рана в бицепса на мъж от Добрич. Той обаче не можел да даде описание на извършителя. Въпреки това, по начина на извършване на деянието, полицията се е насочила към Марин Добрев. Доказателствата обаче били косвени и не били достатъчни за задържане и той е бил освободен. В следващите дни са установени записи, на които Марин Добрев е бил разпознат. Започва подготовка за настаняване в специализирано лечебно заведение, като са извършени 14 посещения на адреса му, но не е открит, както и в дома на баба му.

Така се стига до 7 март, когато Марин Добрев извършва две нападения – удар с нож във врата на непознат и убийството в парка. На 8 март той е привлечен като обвиняем за убийство по хулигански подбуди. С решение на Окръжен съд – Добрич Марин Добрев е с постоянна мярка задържане под стража.

Всички досъдебни производства ще бъдат възобновени и обединени, обясни Радослав Бухчев.

Ако лицето е разбирало свойството и значението на извършеното, може да носи наказателна отговорност, а в противен случай ще му бъде постановено принудително лечение, заяви още окръжният прокурор.

Марин Добрев е осъждан за кражба, извършена през 2018 г. в България. За притежание на оръжие и кражба е лежал 5 месеца и 17 дни в затвора в Ливърпул.

Има данни, че от септември миналата година не е употребявал наркотици, заяви Радослав Бухчев.

Преди убийството е откраднал бутилка водка от магазин в центъра на града, съобщи ст. комисар Цветан Пировски.

Коментирайте
Подобни новини
В кв. „Балик“ задържаха 52-годишен мъж, проявил агресия над съпругата и сина си
В кв. „Балик“ задържаха 52-годишен мъж, проявил агресия над съпругата и сина си
9 души са задържани в областта при специализирана операция на ОД на МВР
9 души са задържани в областта при специализирана операция на ОД на МВР
Незаконна пушка и ловни патрони откриха в имот в кв. „Добротица“ при полицейска операция
Незаконна пушка и ловни патрони откриха в имот в кв. „Добротица“ при полицейска операция
Задържан е 46-годишен мъж от Езерец, отглеждал канабис в имота си (СНИМКИ)
Задържан е 46-годишен мъж от Езерец, отглеждал канабис в имота си (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика