Начало >Добруджа >Общество

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

14.05.2022 г. 09:42:36 ч.
/
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Тази година инициативата ще премине под мотото: “ХИВ/СПИН – помним, действаме, продължаваме“. В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН.
Кампанията има за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други с*ксуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.
ХИВ е вирус, който атакува имунната система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. В превод от английски HIV/ХИВ означава „вирус на човешката имунна недостатъчност“. ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия докато причини СПИН-това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена.
Днес, в България и в останалата част от развития свят, лечението за ХИВ е достъпно и безплатно за всички, а хората, живеещи с ХИВ имат пълноценен живот. От МЗ е утвърдено Методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация за включване на лечение на всички открити ХИВ серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна.
 
РЗИ-Добрич планира следните дейности:
През месец май, организиране и провеждане на лекции, обучения и викторини  на теми: “Превенция на ХИВ/СПИН и СПИ”, “Превенция на рисково с*ксуално поведение” и „Контрацепция-нежелана бременност” в учебните заведения на област Добрич, съвместно с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни на гр. Тервел и гр. Каварна;
До края на месец май медицинските специалисти ще изнасят лекции и беседи в училищата на областта. Всяко училище ще отбележи 15.05.2022 г. с разнообразни форми и прояви по избор на учениците.РЗИ-Добрич предлага анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН (КАБКИС) в сградата на РЗИ-Добрич на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №57, който работи всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 16.00 часа.
КАБКИС е мястото, където можете да получите компетентна помощ при пълна конфиденциалност относно личността Ви и начина на живот.

Коментирайте
Подобни новини
Куп награди за изпълнители на Студио „Сарандев“ от Международния фестивал „Светът в детските длани“
Куп награди за изпълнители на Студио „Сарандев“ от Международния фестивал „Светът в детските длани“
Не одобриха коригирания бизнес план на „ВиК Добрич“ АД за регулаторния период (ВИДЕО)
Не одобриха коригирания бизнес план на „ВиК Добрич“ АД за регулаторния период (ВИДЕО)
Биопродукти от маслодайна роза Дамасцена на фермерския пазар в Добрич (ВИДЕО)
Биопродукти от маслодайна роза Дамасцена на фермерския пазар в Добрич (ВИДЕО)
РИОСВ-Варна: Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение на "Русгеоком БГ" за добив на газ
РИОСВ-Варна: Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение на "Русгеоком БГ" за добив на газЯндекс.Метрика