Мениджър в туризма: Проблемът с липсата на кадри не е нов, но коронавирусът го засили (ВИДЕО)

17.03.2021 г. 10:36:39 ч.
/
Мениджър в туризма: Проблемът с липсата на кадри не е нов, но коронавирусът го засили (ВИДЕО)
Проблемът с персонала в туристическия бранш е от години, а коронакризата доведе до още по-голяма липса на персонал. Това заяви в интервю за медийна група „Добруджа“ Йордан Петков – управител „Храни и напитки“ в спа комплекс „Терма Еко Вилидж“ - Кранево. И при двете затваряния през миналата година загубихме по 20% от персонала, допълни той. Заради неяснотата и несигурността в туризма тези хора са предпочели да се преквалифицират и да преминат в други браншове. През миналата година, заради ограниченията, в комплекса са работили само българи, но през това лято отново ще бъдат наети украинци, молдовци и други жители на бившите съветски републики. Йордан Петков очаква делът на чужденците да се увеличи до 40% от общия персонал.

За последните 12 месеца ние имахме право да работим само през 6 от тях, отбеляза той. Йордан Петков очаква по-силен сезон през това лято, но без да се достигнат нивата от 2019 г. Много договори от миналия сезон, които не са били изпълнени, заради затворените граници, са пренасрочени за тази година.

В момента „Терма Еко Вилидж“ приема гости за уикенда – от петък до понеделник. Със старта на туристическия сезон в България – 1 май, ще се премине към работа на по-високи темпове. Ако изискването за задължителен PCR тест остане в сила за влизащите от Румъния, това ще откаже много румънски туристи да дойдат в България за почивните дни около Великден в началото на май, смята Йордан Петков.

В комплекса са взети всички необходими мерки за безопасност. Във фоайето на хотела е поставена термокамера, която измерва температурата на всеки влизащ преди настаняване. Тези, които са с повишена, биват изолирани в подготвени за целта стаи.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Диана Бютюнска, изп. директор на Фрамар Холдинг АД:  Добрич е добра идея за нова аптека Фрамар
Диана Бютюнска, изп. директор на Фрамар Холдинг АД: Добрич е добра идея за нова аптека Фрамар
Министърът на туризма е за запазването на 9% ДДС за ресторантите
Министърът на туризма е за запазването на 9% ДДС за ресторантите
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годинатаЯндекс.Метрика