Младеж от Добрич прави актьорски дебют в новия филм на Ники Илиев

03.02.2014 г. 10:19:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Младеж от Добрич прави актьорски дебют в новия филм на Ники Илиев
На 14 февруари е премиерата на новия филм на режисьора Ники Илиев „Живи легенди". В него актьорски дебют прави добричлията Калоян Митев. Той е треньор в NNS Сrew при ОМЦ "Захари Стоянов" и ръководител на брейк формация TBA Сrew към арт-център "Палитра". Във филма Калоян играе по-малкия брат на Саня Борисова – Илиева. Филмът е сниман по Северното Черноморие и най-вече в Балчик.
За филма, предизвикателствата пред него, защо е избрал да снима в Белия град и как се е спрял на Калоян. Отговори на тези въпроси получихме от режисьора Ники Илиев.
Разбираме, че си решил да направиш „Живи легенди", след като си разбрал, че първият ти филм „Чужденецът" е вдъхновил хората и искаш да повториш това. Има ли нещо, което смяташ, че е спечелило най-много публиката и си го пренесъл и в новия филм?
Трудно ми е да кажа в този момент. Общото между двата филма е пътуването и усещането за приключение на героите. Както в „Чужденецът" Жерар пътува за Лещен, а ние с Магдалена пътуваме за Франция и по този начин се усеща един приключенски дух. Тук в Живи легенди отново исках да направя нещо подобно. Героите поемат някакво пътешествие – буквално и преносно, защото поемат на път и в съдбите си като ги променят по някакъв начин.
Повечето от актьорския състав на първия филм е същият и в „Живи легенди". Те също сигурно допринасят за успеха на лентата?
Да, като цяло така е с повечето режисьори. На мен ми е по-лесно, когато познавам актьорите. Знам какво могат да направят и какво мога да поискам от тях и понеже прекарваш доста време с едни и същи хора – пътувате, оставате по хотели, храните се заедно, т.е. прекарвате доста време заедно и е хубаво това да са приятели и близки хора. Прави работата по-лесна, а и атмосферата е по-приятна.
Част от филма е сниман в нашия регион. Защо бе избран Балчик?
Първоначалната идея беше да се снима на морето – героите да са от малък град в България, който се намира на морето, защото аз много обичам морето. Дълго време мислехме кое да е това градче. Проблемът при градовете, които са на Юг, е, че изглеждат доста комерсиализирани, което не е хубаво за снимки. Поне за мен не е добре в кадър да влизат всякакви кичозни сгради, заведения и т.н., защото се разваля цялата романтика на мястото. Просто Северното Черноморие е по-девствено. Има места, които не са толкова застроени - почти диви. Снимахме край Шабла на един къмпинг. Плажът беше абсолютно пуст, нямаше жив човек през повечето време, а това много рядко се случва в България – няма заведения, няма чадъри, няма шезлонги. Това за филм е хубаво и определено стоеше много добре. Въобще този регион е много приятен, а Балчик е много хубаво място и много се радваме, че снимахме там.
Това, че снимките бяха в нашия регион ли беше причина да изберете и едно момче от Добрич, което дори не е актьор, а се занимава с танци?
На нас изначало ни трябваше млад хип-хоп и брейк танцьор, който да играе брат на Саня и да изглежда като тийнейджър. Жената на оператора Григор Комитски – Меги е от Добрич и докато бяхме на огледи в района, тя попита нейна приятелка за момчета, които да танцуват добре брейк и веднага й препоръчаха Калоян. Видяхме го на снимки и много го харесахме и поискахме да се срещнем с него още на следващия ден. Видяхме се, усетих, че той има харизма и решихме, че ще стои много добре на камера и неговите изпълнения биха изглеждали ефектно.
А като актьор как се справи?
Добре се справи. Имахме известна подготовка. Дойде в София и известно време правихме репетиции с него и с другите актьори, за да може да влезе в ритъм. В началото не му беше много лесно, като всяко нещо, което прави за първи път. С повече старание нещата започнаха да му се получават и аз съм доволен.
Имаш ли притеснения за това как ще се приеме филма от публиката?
Притеснение винаги има. Докато филмът не бъде гледан от хората, никой не може да предвиди как ще бъде възприет. Българският зрител е непредвидим, така че се притеснявам, но се надявам да го харесат дори повече от „Чужденецът". Времето ще покаже. Когато правиш един филм, примерно аз присъствам и на монтажа, след това се избира и музика и т.н. и аз го знам наизуст – кадър по кадър. По тази причина ми е много трудно да имам реална преценка за нещата, но се надявам, че сме си свършили добре работата.
В тази връзка, има ли вече в главата ти идея за нов сценарий, или очакваш да видиш реакцията на публиката за „Живи легенди"?
Аз вече имам написани няколко сценария. Имам и нова идея, която не съм доразвил, но наистина искам да видя как ще се възприеме този филм за да преценя в каква посока да поема.
Може би и какво искат да гледат хората, защото след бума на родните филми отпреди няколко години, миналата имаше застой, може би се дължеше и на качеството на продукциите?
Да, голям спад имаше в гледаемостта на българските филми. За качеството не мога да говоря, защото все пак и аз правя филми и ще е нечестно да определям кой филм е качествен и кой – не. Със сигурност обаче филмите, които излязоха миналата година, не бяха зрителски, не беше мислено много за българския зрител – дали той би ги харесал или не. Затова и резултатите са толкова лоши, но се надявам тази година да пооправим малко ситуацията.
С какво чувство искаш да излязат хората от залата, когато гледат „Живи легенди?
Искам да излязат вдъхновени и заредени за хубави неща. Да си спомнят за свои приятели от детството, на свои роднини. Да се обадят на някого, на когото не са се обаждали отдавна. Искам да повярват, че нещата могат да се подобряват в живота им и този на близките.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика