Начало >Добруджа >Общество

Моят град: В Добрич вече има площадка за разделно събиране на отпадъци (ВИДЕО)

17.08.2022 г. 13:04:03 ч.
/
Моят град: В Добрич вече има площадка за разделно събиране на отпадъци (ВИДЕО)
В началото на месеца Община Добрич откри площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата. Тя се намира в ЖК „Балик-Йовково – юг“, на ул. „Христо Ботев“ №68, до обръщалото в ЖК „Балик“. Жителите на Добрич имат възможност да предават безвъзмездно следните отпадъци: обемисти домакински отпадъци и мебели – шкафове, гардероби, легла, дивани, фотьойли, матраци и други; строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата в количества до 1,5 т.; хартия; картон; стъкла; пластмаса; метални отпадъци; дрехи и текстилни отпадъци; лекарства; батерии и акумулатори; електрическо и електронно оборудване. Отпадъци се приемат само от физически лица.

До скоро всеки можеше да се оправдава, че няма къде да изхвърли старите си дивани, перални, телевизори или строителни отпадъци, но от 2 седмици тази площадка е факт и всички ние вече нямаме никакво оправдание, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов, който днес инспектира площадката. Той припомни, че е нередно и нерегламентирано строителни отпадъци да се оставят до кофите за боклук, а на нарушителите се съставя акт.

„Апелирам всички заедно да пазим околната среда. Тя е най-важна и всеки един от нас трябва да положи усилия нещата да се случат по най-правилния начин и да си изхвърля отпадъците на точно регламентираното място“, заяви Йордан Йорданов.

Площадката е с площ от около 4 дка и е с работно време от понеделник до петък, от 9.00 до 18.00 часа, обясни инж. Виолета Недкова – началник отдел „Чистота“ към Общинско предприятие „Комуналстрой“. Единственото изискване е отпадъците да бъдат разделно събрани по видове, обясни тя.

Инж. Виолета Недкова съобщи още, че Община град Добрич има сключени договори за предаване за оползотворяване на разделно събрани отпадъци с фирмите: „Трансинс технорециклираща компания“ АД за предаване на разделно събрано излязло от употреба електрическо и електронно оборудване; „Трансинс батери“ ООД за предаване на разделно събрани негодни за употреба батерии и акумулатори; „Евротекс“ ЕООД за предаване на разделно събрани битови отпадъци от облекла и текстилни материали; „Кроношпан България“ ЕООД за предаване на дървесина и едрогабаритни отпадъци от дървесина; „Еко груп рисайклинг“ ООД за предаване на строителни отпадъци и плоско стъкло.

„Това, което най-вече искаме да постигнем, е да се намалят замърсяванията около контейнерите – основно със строителни и едрогабаритни отпадъци, като по този начин запазим града чист. Интересът към площадката за първите две седмици от страна на гражданите е доста голям. На ден минават по 15-20 човека“, заяви инж. Виолета Недкова.

За първите 10 работни дни са предадени 11 т. строителни отпадъци; 3 300 кг. дървесина; 1 400 кг. стъкло; 980 кг. текстилни отпадъци; 700 кг. едрогабаритни отпадъци; 350 кг. електронно и електрическо оборудване; 35 кг. батерии и акумулатори.

В знак на признателност към гражданите, които предават отпадъците си, Община град Добрич ще подарява на случаен принцип на част от тях талони за безплатен вход за Центъра за защита на природата и животните и торбички за многократна употреба с логото на площадката.

За момента не се предлага като услуга извозването на отпадъците до площадката, но ще поемем ангажимент към хората в неравностойно положение да им помогнем, обясни заместник-кметът на Община град Добрич по „Устройство на територията“ инж. Пенчо Керванов.

Предаване на Димитър Узунов и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Информационна среща с бизнеса в Добрич проведе менторска програма „Стъпка по стъпка“ (ВИДЕО)
Информационна среща с бизнеса в Добрич проведе менторска програма „Стъпка по стъпка“ (ВИДЕО)
РБ „Дора Габе” награди най-активните читатели през годината в Деня на книгата (ВИДЕО)
РБ „Дора Габе” награди най-активните читатели през годината в Деня на книгата (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика