Начало >Добруджа >Общество

На 25 март отбелязваме Благовещение – един от най-светлите християнски празници (ВИДЕО)

24.03.2023 г. 12:59:08 ч.
/
На 25 март отбелязваме  Благовещение – един от най-светлите християнски  празници (ВИДЕО)
Един от най-светлите християнски празници в православния ни календар е Благовещение. Той е част от пролетните празници и от Великденския празничен цикъл.  На този ден архангел Гавраил  се явил на Дева Мария, за да и съобщи божията воля, че ще зачене и роди сина Божий Исус Христос. Това припомня за медийна група „Добруджа” етнологът Лена Кирилова от РИМ Добрич.
Традициите в народния календар,  свързани с празничния ден, са много интересни. В зависимост от географския район, в който той се отбелязва,  се среща под името Благовец или Благовещение. И тъй като е позициониран около пролетното равноденствие, народният календар  приема, че на 25 март лястовичката носи благата вест за настъпването на пролетта. Това е денят, в който, ако сте пропуснали да свалите своята мартеничка, защото не сте видели щъркел, можете да го направите.
Едно от най-широко разпространените вярвания в народните представи, свързано с Благовещение, е за гоненето на змии и гущери, защото се приема, че именно  на този ден те излизат от своите леговища. Във връзка с това се извършва така нареченото ритуално изгонване с подрънкване на желязо. Денят  се счита за подходящ и за гадания. Особено щастлив ще бъде  човек, който на Благовец види щъркел в полет. Нашите прадеди са гадаели и за времето. Ако денят е слънчев, то годината също ще бъде хубава.
Етнологът припомня още, че изхождайки от  етимология на името на празника –Благовец, която с вързана с нещо благо и сладко, се приема, че на този ден всяка рана зараства бързо. Затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата, а животновъдите дамгосват своите стада. Ако през този ден ви закука кукувица, то е желателно у себе си да носите пари и да пипнете хляб,  за да бъдете здрави през цялата година.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник, 29 май
Прогноза за времето в понеделник, 29 май
Вестник ГЛАС: 24 май – педагози със заслужени награди, абитуриентите – с мечти и нови цели
Вестник ГЛАС: 24 май – педагози със заслужени награди, абитуриентите – с мечти и нови цели
Форми за лед, спринцовки, детски играчки и самобръсначки сред „капачките“ за благотворителност (СНИМКИ)
Форми за лед, спринцовки, детски играчки и самобръсначки сред „капачките“ за благотворителност (СНИМКИ)
Жълт код за валежи в цялата страна
Жълт код за валежи в цялата странаЯндекс.Метрика