Начало >Добруджа >Общество

На Андреевден почитаме Свети Андрей Първозвани

30.11.2023 г. 09:27:53 ч.
/
На Андреевден почитаме Свети Андрей Първозвани
Православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, защото станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли. Денят на апостола е голям църковен и народен празник.

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим и др. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград в църквата "Светите апостоли". През 1208 г. главата му била пренесена в църквата "Св. Петър" в Рим, а през 1964 г., за да бъде почетено подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия. Името на апостол Андрей често се среща в Евангелието.

Вярва се, че светията е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. В България празникът се нарича Едрей, Едринден или Мечкин ден. Вярва се, че от този ден всичко наедрява  - здраве, богатство, включително и денят, който нараства колкото просено (житно, маково или синапено) зърно. На Андреевден се меси пита и се слагат на масата зърнени храни - жито, леща, грах,  храни, които набъбват, за да расте всичко и да се увеличава през годината.
Имен ден празнуват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан и др. Слушаме отец Стилиян, председател на столичната църква, една от трите в България, носеща името на първия Христов ученик.
 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Днес е Световният ден за борба със затлъстяването
Днес е Световният ден за борба със затлъстяването
Почитаме св. Герасим - пример за безкористност
Почитаме св. Герасим - пример за безкористностЯндекс.Метрика