Начало >Добруджа >Култура

Национална изложба на българския комикс гостува в Добрич (ВИДЕО)

23.03.2023 г. 16:58:59 ч.
/
Национална изложба на българския комикс гостува в Добрич (ВИДЕО)
Третата национална изложба на българския комикс ще бъде открита днес, в 17.30 часа, в Художествена галерия - Добрич. Организатори са секция „Комикс“ към Съюза на българските художници и сдружение „Проектът Дъга“.

Първата изложба на българския комикс се проведе през 2013 г. в София, а втората – през миналата година в Стара Загора, обясни за медийна група „Добруджа“ Иван Беров – заместник-секретар на секция „Комикс“ към СБХ. Още след първата изложба се е зародила идеята тя да гостува и в родния му град Добрич. Иван Беров е автор на корицата и на два комикса в първия брой на „Дъга“ от края на миналата година, при завръщането на легендарното списание на българския пазар след 20-годишно прекъсване.

Експозицията включва 59 произведения, рисувания през последните 4 години. Представени са 43 автори, активно работещи в България и чужбина.

Сред участниците, освен Иван Беров, има още един добричлия – Венцислав Великов, който работи от родния си град за най-големите издателства на комикси в България и по света, и е ръководител на клуб „Комикс“ към младежкия център.

Изложбата може да бъде посетена от добричлии до 18 април.

Гостуването на секция „Комикс“ в нашия град включва още две събития в Художествената галерия в петък. В 11.00 часа утре ще започне комикс работилница, която ще бъде водена от Венцислав Великов. Уъркшопът е отворен за посещение за всички начинаещи художници, които желаят да научат основните принципи в създаването на комикс истории и дизайн на персонажи.

От 17.00 часа в петък в галерията ще започне прожекция на документалния филм “Дъга – Разкази в картинки“. Той представя историята на най-високотиражното комикс списание в света. През 80-те години тиражът на „Дъга“ е 300 000, което си остава ненадмината бройка в историята.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Годишна продукция на студио "Сарандев"
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Младежки център открива „Еко лято“ 2023 през юни
Програмата за 1 юни в Добрич
Програмата за 1 юни в Добрич
29 май – 4 юни  в Културният афиш на Добрич
29 май – 4 юни в Културният афиш на ДобричЯндекс.Метрика