Над 30 т продукти са изтеглени от пазара заради яйчен прах с фипронил

25.08.2017 г. 11:29:23 ч.
/
Над 30 т продукти са изтеглени от пазара заради яйчен прах с фипронил
След като на 18 август Българската агенция по безопасност на храните съобщи за внесени партиди яйчен прах с фипронил, днес се разбира, че вече са установени фирмите, които са го получили. До момента е установено, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е изпратен.
Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.
Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчния жълтък на прах е вложен в минимални количества (от 0.9 до 2.9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, посочват от агенцията.
На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол.
Фипронилът (Fipronil) е инсектицид, който беше открит в яйца, предлагащи се в търговската мрежа на редица държави от Западна Европа. Веществото е силно токсично и се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки. При бройлери и носачки попадането в организма им става през перата и кожата.
Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил, съобщават от ведомството.
Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.
Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.
Снимка:bg.all.biz
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
 Може да свикат извънредно заседание на НС
Може да свикат извънредно заседание на НС
Проф. Рачев: В понеделник енергийната ни система ще бъде натоварена на макс, очаква ни много студено време
Проф. Рачев: В понеделник енергийната ни система ще бъде натоварена на макс, очаква ни много студено време
МВнР призова: Българите незабавно да напуснат Ливан!
МВнР призова: Българите незабавно да напуснат Ливан!
През следващата седмица ще започне удостоверяването  на машините за предстоящите избори
През следващата седмица ще започне удостоверяването на машините за предстоящите избори



Яндекс.Метрика