Над 30 войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово са пострадали при сблъсъци

30.05.2023 г. 13:49:09 ч.
/
Над 30 войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово са пострадали при сблъсъци
Протестите на сърбите в Северно Косово срещу кметовете албанци в четири общини там продължават.
След като вчера сръбският президент Александър Вучич призова западните посредници да "вразумят" косовския премиер Албин Курти, в Белград той се срещна с посланиците на Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и с представители на ЕС.
Действията на Прищина ни отдалечават от мира и стабилността в региона, написа в социалните мрежи сръбският президент след разговорите. И поиска оттеглянето на кметовете и на специалните части на косовската полиция.
В срещата с посланиците на западните посредници участваха и министърът на отбраната Милош Вучевич и началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Милан Мойсилович.
Спешната среща дойде след сблъсъците в Северно Косово, където при размириците в Звечан бяха ранени 30 войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово – КФОР, и 52-ма сърби. 11 италианци и 19 унгарци са получили множество наранявания, включително огнестрелни рани и изгаряния от импровизирани взривни устройства, съобщиха от мисията на НАТО в Косово.
Няма пострадали български военнослужещи от националния военен контингент в Косово, съобщиха от Министерството на отбраната. Континентът не е бил заплашван. Към настоящия момент до 35 български военнослужещи участват в операцията на НАТО в Косово, като изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността.
В извънредно обръщение към нацията снощи сръбският президент Александър Вучич каза, че не КФОР е пречил на сърбите, а специалните части на косовската полиция и албанските кметове. А президентът на Косово Вьоса Османи обвини Вучич, че дестабилизира Косово и поиска извършителите на нападенията над журналистите, полицейските служители и военните от НАТО да бъдат изправени пред съда.
Късно вчера ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел осъди сблъсъците, като окачестви насилието срещу миротворците от НАТО като "абсолютно неприемливо". А премиерът на Италия Джорджа Мелони подчерта, че Рим няма да толерира повече нападения срещу КФОР.
КФОР е увеличила присъствието си в четирите общини в Северно Косово, където живеят предимно етнически сърби, но на извънредните избори преди месец бяха избрани кметове косовски албанци на Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич при бойкот на вота от страна на сърбите и избирателна активност под 4 процента. Протестиращите настояват за оставката на кметовете албанци.
От ранните часове на деня нов кордон от войници на KFOR с щитове и техника за разпръскване на хора пази сградата на местното самоуправление в Звечан, съобщи сръбската телевизия РТС. Охранява се много по-голям периметър в сравнение с вчера. Днес протестите на косовските сърби продължават, най-много хора са се събрали днес в Лепосавич.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби войната още тази година
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна



Яндекс.Метрика