Най-малко петима загинали при израелски въздушен удар в Бейрут

03.10.2024 г. 09:48:48 ч.
/
Най-малко петима загинали при израелски въздушен удар в Бейрут
Най-малко петима души са загинали при израелски въздушен удар в централната част на Бейрут, съобщиха представители на ливанските здравни власти. Нападението идва малко след като израелската армия съобщи за осем загинали свои военни при сражения в Южен Ливан - първите жертви от началото на сухопътната й операция срещу "Хизбула". 


Мишена на израелския въздушен удар е била жилищна сграда, където се помещава медицински център, свързан с групировката "Хизбула". За първи път израелската армия извършва атака толкова близо до центъра на Бейрут и на метри от сградата на ливанския парламент, отбелязват агенциите.

Преди това Израел нанесе още четири въздушни удара срещу южните предградия на Бейрут. За последното денонощие 46 души са загинали, а 85 са били ранени при израелските атаки в Ливан, обяви междувременно ливанското здравно министерство.

"Хизбула" обяви, че е унищожила израелски танкове по време на сраженията и подчерта, че има достатъчно хора и боеприпаси да отблъсне израелската армия. 

Според силите за отбрана на Тел Авив още пехотинци и бронирани автомобили са се включили в операцията по унищожаване на "терористична инфраструктура" в граничните райони на Ливан.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано след като Иран изстреля ракети срещу Израел, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се сложи край на „отвратителния цикъл" на нарастване на напрежението в Близкия изток. Той осъди Иран за последното му ракетно нападение, след като беше остро критикуван от Израел и дори обявен за персона нон грата от еврейската страна. 

"Крайно време е за незабавно примирие в Газа с незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, за ефективни доставки на хуманитарна помощ за Газа, както и необратим напредък за решение с 2 държави. Крайно време е да спрат враждебните действия в Ливан! Крайно време е да се спре отвратителният цикъл на ескалация след ескалация, който води народите в Близкия изток направо към пропастта".   

Американският президент Джо Байдън заяви, че не би подкрепил израелски удар по ирански ядрени съоръжения в отговор на ракетната атака на Ислямската република срещу еврейската държава.

"Отговорът е "не"! Мисля, че ще обсъдим си израелците какво възнамеряват да правят, но всички ние от Г-7 сме съгласни, че те имат право да реагират, но отговорът трябва да бъде пропорционален".

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че Иран ще плати за извършената атака.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата
Израел обяви генералния секретар на ООН за персона нон грата
Иранските въздушни удари са поразили три военни бази в Израел
Иранските въздушни удари са поразили три военни бази в Израел
Русия обстрелва пазара в Херсон. Има много загинали и ранени
Русия обстрелва пазара в Херсон. Има много загинали и ранени
Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО
Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО



Яндекс.Метрика