Начало >Добруджа >Общество

Не са постъпвали жалби и сигнали в КЗП по време на бедствието

17.07.2014 г. 15:10:00 ч.
/ ИА Добруджа
Не са постъпвали жалби и сигнали в КЗП по време на бедствието
464 проверки в област Добрич са извършили служителите на Комисията за защита на потребителите, заяви в ефира на радио Добруджа директорът Илиян Станоев. В звеното в Добрич са постъпили 79 жалби, най-вече под формата на рекламации на дефектирала домашна и мобилна техника или несъгласие с начисляване на сметки от страна на мобилните оператори. От комисията полагат грижи да съдействат за решаване на споровете между потребители и търговци извънсъдебно чрез намесата на помирителни комисии, допълни директорът.
Не са открити некатегоризирани обекти на територията на областта. Това са констатирали проверките, извършени по Черноморието от началото на туристическия сезон във връзка с качеството на предлаганите услугите. 43 са издадените актове за административни нарушения, което показва, че обстановката е спокойна.
Във връзка с бедственото положение в комисията не са постъпвали жалби и сигнали за извършване на допълнителни проверки. В момента се проверява сигнал за некачествени детски бански, за които има съмнение, че шнуровете около врата и кръста са със опасно дълги свободни краища и които са спрени от продажба по време на проверките.
Установени са две клаузи, ощетяващи потребителите на ВиК, залегнали в общите условия на ВиК дружествата.
Едната предвижда при неизправен водомер доставчикът сам да прецени колко вода е изразходвал клиентът за месеца, вместо да се ориентира по потреблението от същия период на предишната година.
Втората задължава потребителя да пати сметката, дори ако не е съгласен с нея и я обжалва. В същото време самите дружества признават, че стават грешки при отчитането, защото предвиждат възможност за корекция.
В случай, че довните дружества не коригират тези клаузи ще бъдат заведени колективни искове за обявяване на тези клаузи за нищожни.
Трима инспектори и двама сътрудници, които работят в звеното в Добрич към Регионалната комисия за защита на потребителите се грижат за осъществяване на контрол и оказване на съдействие на гражданите. Офисът се помещава на 5 етаж във високото тяло.


Коментирайте
Подобни новини
„Безкрай”- новият спектакъл на Танцов театър „Дея”(ВИДЕО)
„Безкрай”- новият спектакъл на Танцов театър „Дея”(ВИДЕО)
4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие
4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие
Времето на 22 февруари
Времето на 22 февруари
Областната организация на Български Червен кръст с отчетно събрание за 2023 г.
Областната организация на Български Червен кръст с отчетно събрание за 2023 г.Яндекс.Метрика