Не си играйте с огъня, да не подпалим черджето си, предупреждава Борисов

16.06.2015 г. 13:56:57 ч.
/
Не си играйте с огъня, да не подпалим черджето си, предупреждава Борисов
Да бъдат по-внимателни всички, когато си играят с огъня, защото трябва да се пазим нашето чердже да не се запали. Този призив и в същото време съвет отправи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след среща с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу. 
Макар че фокусът на разговорите между двамата са били предишният и настоящият програмен период и парите, които страната ни ще получи от Европа, премиерът обърна поглед къмнапрежението между българи и цигани в столичния квартал „Орландовци". „Лесно става запалването, трудно се гаси. Много лесно се говори, много лесно се предизвиква етнически конфликт", изтъкна премиерът Борисов, но отсече - „до тук ще се огранича, дано да са ме разбрали тези, които си играят с огъня". И самата еврокомисарка Крецу коментира конфликта в „Орландовци" като посочи - „Ние сме тук, за да засвидетелствам солидарност от страна на Европейската комисия. В програмите, за които говорихме, има и подкрепа на социалната инфраструктура. Трябва да има приобщаване на тези общности, защото те са предизвикателство за целия Европейски съюз."  „До края на годината ще отидем на 90-92% усвояване на парите по предишния програмен период", се върна към темата за европейските пари министър-председателят и се похвали - „защото ме стриктни".  „Ще положим огромни усилия да влязат тези пари в икономиката, в големите инфраструктурни проекти, в екологията, във всичко, което е толкова важно", обеща още премиерът Борисов. Той използва момента да признае, че се надява тази политическа стабилност да продължи и да благодари на партиите, които подкрепят кабинета.
„Впечатлена съм от работата на българските власти за предишния програмен период 2007-2014", посочи от своя страна и еврокомисар Крецу. Тя представи данни, според които страната ни вече е успяла да усвои 76 на сто от договорените европейски средства. „Преди шест месеца нивото на усвояване беше около 60%. Поздравявам премиера и всички членове на кабинета. По този начин работим по-добре и ще успеем", продължи с похвалите комисарят по регионална политика и добави с поглед към Борисов - „успяхте да избегнете риска от връщане на средства 250 млн. евро". Все още има 1,8 млрд. евро до края на програмния период", напомни обаче Крецу. „Когато фактите говорят, всички могат да си замълчат. Това че спасихме 250 млн. евро означава, че 250 млн. евро са отишли в българския бизнес, в селата", отговори на данните и премиерът Борисов.  България ще има възможност да получи 7,8 млрд. европо седем оперативни програми през новия програмен период 2014-2020-та година, стана известно още от брифинга в Министерски съвет. „Днес приехме тези програми. Започва процеса на изпълнение", разкри еврокомисарят Крецу.
Снимка:images.ibox.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"



Яндекс.Метрика