Недко Митев: Всичко в живота е въпрос на много труд и преследване на определена цел

15.11.2016 г. 13:40:59 ч.
/
Недко Митев: Всичко в живота е въпрос на много труд и преследване на определена цел
Недко Митев е носителят на приза „Агробизнесмен на България” за 2016 г., който вестник „Български фермер” връчва вече 25 години.
В рамките на по-малко от три месеца Недко Митев получи високи професионални отличия за продукцията на своята фирма "Недко Недков - Овчарово". От „Добрички панаир“ той бе отличен със златната награда и специална грамота за отглеждане на чисти растителни култури, производство на висококачествено мляко, млечни произведения, биогаз и месо.
От 9 до 12 ноември Недко Митев представи своята продукция и на голямото международно изложение в София за храни и вино в сектора "Светът на млякото".
И тук признанието за превъзходния вкус, чистота и качество на продукцията не закъсня. Фирмата получи два златни медала и дипломи за качествен и оригинален пазарен продукт. Първото отличие е за бялото саламурено сирене от краве мляко, марка "Добротица". Второто му бе отсъдено за краве кисело мляко 3,6% масленост "Добротица".
А най-високата оценка - приза "Агробизнесмен на България" за 2016 г., Недко Митев ще получи на 24 ноември в столицата  от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. 

- Г-н Митев, годината за Вас бе щедра с награди. Със сигурност зад тези признания стои много труд. Каква е Вашата равносметка?
Малко ми е късно вече за награди. На младини не получавах толкова много награди. Зад всичко, постигнато до момента, наистина стои много труд.
Успяхме да запазим земята, която стопанисваме от 1993 година. Не сме се стремили да я увеличаваме много – обработваме около 80 хиляди декара.
Новото при нас е обновеното животновъдство, което развиваме от 2010 година. Тогава внесохме 1600 бременни юници от Дания и Холандия, а към момента броят на животните е 7000. От тях дойните крави са 3000. Ежедневният добив на прясно мляко е 100 тона. Половината от него отива за директна преработка в сирене, кисело и прясно мляко, извара, краве масло в собственото ни предприятие.
- Кой от продуктите Ви допада най-много?
Преди няколко дни се завърнахме от международното изложение в София. Това беше първото ни участие и бяхме удостоени със златни медали за произвежданите от нас сирене и кисело мляко. Макар че бяхме редом до вече утвърдени на пазара марки за млечни продукти, пред нашия щанд имаше непрестанна опашка. Това е признание, удовлетворение, че сме направили нещо хубаво и качествено.
А нашето място на пазара е празно в момента. Тъй като нашите продукти са само от мляко и само от месо. При това от чисто мляко, получено от нашите ферми, и чисто месо от нашите месодайни животни.
- Защо казвате, че мястото на пазара е празно? Доста фирми твърдят, че продуктите им са от чисто мляко и месо?
На всички ни е ясно какво представлява пазарът. Много малко са продуктите от истински, натурални млека.
- Много малко останаха и животновъдите в България. Това Ви беше силата, още когато започнахте да се занимавате със земеделие…
Моето мнение се различава от редица колеги, приятели и хора, които се занимават със земеделие. Много пари под формата на помощи и субсидии бяха инвестирани в животновъдството. Но все още не е намерен успешният модел за функционирането на едно силно и здраво животновъдство.
А моделът, по мое мнение, трябва да бъде следният – на първо място да имаш собствена земя или да арендуваш достатъчно количество, което да ти дава гаранция за фуражите. А те трябва да са произведени по специален начин, да са екологично чисти. Защото фуражът се отразява на млякото, а млякото отива на пазара и ние храним децата си.  
Ние се опитваме да правим природосъобразно земеделие. От 20 години торим с оборска тор от старото стадо. Имаме площи от 20 хиляди декара, на които от 20 години не е хвърляна минерална тор.
Ако трябва да обобщя – субсидиите, които бяха отпуснати за растениевъдството, бяха инвестирани целесъобразно. Докато в животновъдството моделът не е сполучлив. Много пари бяха пръснати на вятъра.
В животновъдството са необходими много сериозни инвестиции – трябват качествени животни. Нашият генофонд е силно замърсен и ерозирал.
- Ползвате ли европейски средства? Имате ли успешни проекти?
Не. Купил съм някоя друга машина, но общо взето при мен нещата винаги се случват така, че бягам пред вятъра. Когато САПАРД представи пилотния си проект тук - в Добрич, аз вече си бях купил модерни трактори и комбайни. Всички те бяха купени по нормалния ред, а и още ги ползвам.
- Много държите и на служителите си. Изпращате ги на обучения и специализации в чужбина…
Служителите ми вече наброяват 300. Но много малко от тях са с висше образование. Силата на висшистите не е в земеделието, погледите им са обърнати другаде. От години нямам инженер с висше образование във фермата. Наблюденията ми са, че на днешното поколение много не му се захваща с такава работа.
А иначе държа много на хората си, доволен съм от тях. Взискателен съм. Но хората, които работят с мен, бързо се научават на ред и порядък. Никога не съм се откъсвал от земята, от своя произход и родното си село Овчарово.
- Каква реколта Ви даде тази година?
Общо взето – добра реколта, хубави добиви. При нас няма рекордни добиви, защото не торим интензивно. 80% от продукцията отива за фураж на животните. Голяма част от площите се сеят предимно с фуражни култури. Така че при нас кръгът е затворен.
- Можем ли да направим едно обобщение – къде намирате причината за успеха? Дали в това, че не сте скъсал връзка със земята и родното място? Дали в натрупаните знания на младини, или в екипа и служителите, с които работите? Кое е най-силно?
Нямам точна формула. Може би, хората от моето поколение имахме щастието и шанса, че сме на такава възраст. Имахме възможността да работим и да се учим в двата строя – през социализма и след настъпването на демокрацията. Макар че ни определят едва ли не като феодали на селото, ние имаме един основен капитал – наученото по време на бившите ТКЗС-та и АПК. Тогава също имаше много успешно земеделие, на научна основа. Институтите работеха за земеделието. 
Виждате, че сега много хора опитват да се занимават със земеделие. Някои се провалиха, други направиха успешни стопанства. Вече има модерни машини, технологии и се провалят само онези, които не могат да си правят добре сметката.
Всичко в живота е въпрос на много труд, добра стратегия и преследване на определена цел. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика