Никола Михов – шампионът, който „тренира” по скайп

11.06.2015 г. 14:34:45 ч.
/
Никола Михов – шампионът, който „тренира” по скайп
Републиканският шампион на хвърляне на чук при юноши младша възраст Никола Михов е на 16 години. Той се занимава активно с лека атлетика от четири години. В момента учи за готвач в Професионалната гимназия по туризъм, като преди това е бил възпитаник на  ОУ „Стефан Караджа”. Една година е бил и в Спортното училище, но след като неговият треньор Галин Костадинов замина да работи в Дубай, се е  преместил в гимназията по туризъм. Сега подготовката му продължава при същия треньор, макар че обучението е дистанционно. Комуникацията се базира на връзка в скайп. Специалистът праща програмите за подготовка, а момчето връща клипове от тренировките. После следват нови указания, като Галин преценява, какво трябва да промени, на какво да наблегне и т.н. А клиповете ги правят съотборниците на Никола.  Трудно е, особено техниката, но успявам, споделя младежът. Навремето в залата го завел приятел на сестра му, а когато го видял, Галин Костадинов веднага преценил, че трябва да започне работа с чука. При хвърлянията има още две възможности - диск и гюле, но за Никола чукът е най-предпочитаният уред. Техниката е много сложна, правят се три завъртания преди да се изхвърли уреда, като целта е въртеливото движение да се преобразува в линейна скорост. Самите завъртания се правят със сложна комбинация от заставане на пръстите и петите на краката. Топката на чука се движи в кръг, като постепенно се увеличава скоростта и височината й, а най-важни са ъгълът на хвърляне (перфектният е 45 градуса) и скоростта на чука. Никола признава, че първоначално му се е завивало свят при въртенията, но после свикнал.
Не му се налага да спазва някакви специални хранителни режими, а силата си е натрупал чрез редовни тренировки. Сега амбициите на Никола са свързани с участие на  Балканиадата през следващия месец. Догодина има Европейско и Световно. След като завърши училище,  младежът иска  да продължа да се занимавам със спорт. Има желание да кандидатства в Националната спортна академия или треньорът му да съдейства за намиране на клуб зад граница.
На последното състезание не се представих много добре, разказва Никола Независимо че спечели първото място, той постигна резултат от  61,32  метра, който за него не е особено добро постижение. Сега надеждите за добър резултат са свързани с предстоящото на 24 и 25 юни състезание при старшата възраст, където Никола Михов ще е доволен да хвърли чука на 60 метра, но с по-тежък уред, защото при старшата чукът тежи с килограм повече (6 кг.) и да се класира на Балканиада в Румъния. За да получа право да участвам в Балканиадата, трябва да запиша резултат от 40 метра, казва възпитаникът на добричката лекоатлетическа школа и разкрива, че миналата година момчето, което се е  класирало на трето място на Балканиадата, е постигнало 63 метра. Затова Никола се надява да се завърне от Румъния дори с медал.
Подготовката протича на полигона в Спортен комплекс „Простор”, край зала „Добротица”.
За тренировките стриктно спазвам указанията на треньора си, дори и при негово отсъствие. Дори и да не се чувствам добре, продължавам и се опитвам да направя нещата както трябва, обяснява Никола.
В момента са останали да тренират 4-5 момчета. Главно при подготовката компания си правят Никола и неговият адаш Никола Пантелеймонов, който също се специализира в хвърлянето на чук. Двамата си помагат взаимно, снимат си опитите и след това ги пращат на треньора в Дубай. Двете момчета го разпитват за работата му там, вече знаят, че и там е направил няколко момчета шампиони.
Галин Костадинов дори има желание, ако следващата година е все още там, да ни вземе на лагер за един месец в Дубай, признава Никола. Вече са водили разговори в тази насока. Намерението на Галин е  да се връща през лятото, но ако пак го поканят на работа там, има желание да ни покани при него на лагер, хвали се Никола.
Понякога се пробвам и на останалите дисциплини - диск и гюле. Наскоро станах четвърти на мятането на диск, но най-вече наблягам  на хвърлянето на чук, казва Никола. Не му е лесно. В клуба по лека атлетика в момента няма кой да му  помага за подготовката. Старши-треньор е Милен Петров, но той се занимава основно с бегачите. При хвърлянето на чук често има опити, при които чукът се удря в клетката или извън очертанията. Има случи на тренировка, в които тежката топка се къса от дръжката и пада. Понякога се получават леки наранявания, но за сега нищо сериозно, продължава момчето.  
Рекордът при мъжете е  86.74  метра, а мечтата на младежа е да спечели медал от Олимпиада или от Световно първенство за мъже. Няма нещо, което да ме откаже от атлетиката и ще се боря да постигна мечтите си, категоричен е Никола. Той е доволен, че неговите близки и роднини го подкрепят и се гордеят с неговите постижения.
Балканиадата в Румъния е на 4-5 юли. При младшата възраст няма дисциплина „хвърляне на чук” и затова Никола е принуден да се яви при старшата възраст. Независимо че е по-малък от опонентите си, се надява да стигне до медал. 

Коментирайте
Подобни новини
Три медала за боксов клуб „Борис Георгиев – Моката“ на държавното за юноши
Три медала за боксов клуб „Борис Георгиев – Моката“ на държавното за юноши
КИОКУШИН: Златен и сребърен медал за СК „Сейкен“ от Национална купа „Верея“
КИОКУШИН: Златен и сребърен медал за СК „Сейкен“ от Национална купа „Верея“
Четири медала за тенис клуб "Добруджа" от турнир TENIS10 в Мамая
Четири медала за тенис клуб "Добруджа" от турнир TENIS10 в Мамая
СКЛА „Добрич“ спечели 8 медала на турнира „Коста Василев“ в Шабла
СКЛА „Добрич“ спечели 8 медала на турнира „Коста Василев“ в Шабла



Яндекс.Метрика