Начало >Добруджа >Култура

Нощ на литературата в Добрич с музикален обков

12.05.2021 г. 11:18:22 ч.
/
Нощ на литературата в Добрич с музикален обков
За седма година Добрич се включва в Европейска инициатива „Нощ на литературата“. Четенето на  съвременна европейска  литература ще се състои в 14 български градове, информира Ася Георгиева-старши експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“.   Проектът се организира от чешките културни центрове в европейските столици. В Добрич европейската нощ на литературата се организира от община Добрич в партньорство с РИМ-Добрич и Регионална библиотека “Дора Габе“.

В нашия град се откриват три читателски гнезда. Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом паметник „Йордан Йовков“ и  Музея в градски парк „Св.Георги“. В парка четенето ще открие по традиция кметът на града Йордан Йорданов.В литературния музей, първи четец ще е д-р Емилия Баева, а в РБ“Дора Габе“ финансовият зам.-кмет Добринка Стоилова. Там ще се чете откъс от „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ с автор  Зорница Христова. Мирослава Демирева – актьор в Държавен куклен театър „Дора Габе“, ще е четецът за малките палавници.
 
Второ читателско гнездо е  Дом-паметник „Йордан Йовков“. Там определеното заглавие е  „Преображения“ на северно македонският  автор Владимир Мартиновски.
В поредицата „Модерна европейска лира“ на издателство „Ерго“ вече излезе от печат книгата с избрано на македонския поет Владимир Мартиновски „Преображения“.
 Откъси че чете  Петранка Божкова – журналист и  поетеса.

Трето читателско гнездо е  Музей в Градски парк „Свети Георги“.  Посетителите ще слушат текстове от „Кварталът“  на  Гонсамо М. Тавареш, Португалия.
Кристина Димитрова   влиза в ролята  на четец. Тя е  социолог по образование, работи като социален педагог вече повече от 20 години в първата социална услуга в Добрич – Център за социална рехабилитация и интеграция. Преподава брайл /релефно – точковата система/ и компютърна грамотност на слепи и слабо виждащи хора.
Изненадата тази година са музикалните съпроводи на „Нощ на литературата“. Музика на живо ще представят Георги Илиев - китара и Николай Петров – контрабас. В Дом паметника с музикални  изпълнение и изложба се вписват възпитаници на училището по изкуствата.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Културните събития в Добрич за периода 8 - 14 август
Културните събития в Добрич за периода 8 - 14 август
Радио "Добруджа" дава възможност да спечелите пропуски за концерта "Обич и песен"
Радио "Добруджа" дава възможност да спечелите пропуски за концерта "Обич и песен"
„Вечеря с приятели“ ще гостува в Добрич на 1 септември
„Вечеря с приятели“ ще гостува в Добрич на 1 септември
Добричката група „Pearls & Stones“ се включва в „September Sun“
Добричката група „Pearls & Stones“ се включва в „September Sun“Яндекс.Метрика