Начало >Добруджа >Общество

Носител на стипендия „Йордан Парушев“ – в разширения състав на България за световната олимпиада по география (ВИДЕО)

05.06.2019 г. 14:27:11 ч.
/
Носител на стипендия „Йордан Парушев“ – в разширения състав на България за световната олимпиада по география (ВИДЕО)
Абитуриентът от Езикова гимназия „Гео Милев“ Петър Цонев е включен в разширения състав на България за международната олимпиада по география. Тя ще се проведе от 30 юли до 4 август в Хонконг.
 
Националният отбор ще бъде от четири човека, които ще бъдат избрани от селектираната група от 13 кандидати. Вчера те се явиха на тест по география на английски. Перфектното владение на този език и второто място на националната олимпиада по география дават голям шанс на Петър Цонев да представя България, Добрич и Езикова гимназия на този значим международен форум.
 
Той е един от двамата 12-класници, които през тази година са лауреати на наградата „Йордан Парушев“ – на името на първия директор на ЕГ „Гео Милев“, заемал поста от 1973 до 1990 г. Стипендията се връчва от 2005 г. на ученик от 12 клас в гимназията за изключителни постижения в учебната и творческата дейност, за принос в издигане на името на училището и града.
 
Много съм горд, тази награда е много престижна, защото е признание от най-елитното училище в града, смята Петър Цонев.
 
През всички години в гимназията – от 8 до 12 клас, той ежегодно се класира на национален кръг на олимпиада – не само по география, но и по немски език и информационни технологии, като по този предмет в 8 клас заема второ място в България.
 
Като носител на наградата „Йордан Парушев“ Петър Цонев се обърна към бъдещите „зайци“ в гимназията с думите: „Каквото и да ви казват – въобще не е трудно. Не ги слушайте – само ви плашат. Ако винаги сте прилежни и организирате правилно времето си за учене и социален живот, ще се справите“.
 
„Тези 5 години в училището ме оформиха като човек. Тук срещнах и най-добрите си приятели. Естествено езикова гимназия ми даде и много академични познания“, добави той.
 
За мен географията е страст, която гори вътре в мен, разкри Петър Цонев. Тя се е зародила още от най-ранна детска възраст, като заслугата е на роднини и приятели, които често му подарявали атласи и списания с информация за различни държави.
 
Като всеки географ много обичам да пътувам, сподели Петър Цонев. До сега той е посетил 12 държави в Европа. Мечтаните му дестинации са на нови континенти – Мароко, Япония, Кипър и естествено Хонконг.
 
Той ще продължи образованието си в университета в Грьонинген, Холандия. Кандидатствал е в 2 специалности – „Човешка география и регионално и градско планиране“ и „Компютърни науки“. Не изключва възможността да се завърне, след като завърши висшето си образование.
 
„Любимият ми град в България е Добрич. Тук съм роден и живял винаги до сега. Харесва ми, че градът ни е много зелен – има много дървета и уникален парк. Не ми допада обаче сивотата на инфраструктурата и сградите“, заяви Петър Цонев.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика