Начало >Добруджа >Регионални

Няма пари за основен ремонт на пътя Добрич – Житница, започва кърпене (ВИДЕО)

27.06.2022 г. 15:37:55 ч.
/
Няма пари за основен ремонт на пътя Добрич – Житница, започва кърпене (ВИДЕО)
Тази година е възможен само текущ ремонт на пътя Добрич за Житница, но няма как да стартира цялостно преасфалтиране на пътния участък, който е в окаяно състояние и изкара преди дни жителите на 8 села на протест. Това стана ясно на дискусията, инициирана от кмета на Община Добричка Соня Георгиева с народните представители от област Добрич. Всички депутати, с изключение на д-р Хасан Адемов, се включиха в срещата. В нея участваха още областният управител Галин Господинов, представители на ОПУ-Добрич, както и кметове на населени места.
Текущият ремонт ще започне от 4 юли, като е възможно дейностите да стартират още тази седмица. Това закърпване ще бъде, за да може да има нормална проходимост. Наясно сме, че Вие не искате това, а пътят да бъде напълно асфалтиран и да бъде в нормално състояние, каза народният представител Мая Димитрова. 
Инж. Михаил Петров от ОПУ-Добрич обясни, че проектирането е било за превантивен ремонт и е бил възложен по договора за ТРП (текущ ремонт и поддръжка). Той включва още няколко участъка в област Добрич. След направените от ДНСК са дали определение кое е превантивен и кое е основен ремонт. На база на него, два от тези проекти са прехвърлени в графата основни ремонти, което означава, че се изисква ново проектиране и след това обявяване на обществени поръчки, обясни Петров.
Необходимо е изграждане на изцяло нова конструкция на пътния участък, което означава, че ремонтът не може да бъде превантивен. Има разлика и в срока на гаранция, която за превантивен е максимум 2 години, а за основния минималният срок е 3 години.
Петров каза, че до 2020 година за кърпежи на този участък са изразходвани 1,5 млн. лева. Оттогава досега е извършвано само закърпване на дупки с полимерно модифициран битум, но машинни кърпежи не са изпълнявани, защото в Програмата на правителство е заложено този път да бъде цялостно преасфалтуран. „След направените проверки, този път падна в канала“, каза Петров. Той припомни, че минималния срок да се избере изпълнител по обществена поръчка, която ще бъде обявена е 3 месеца, така че тази година няма как да стартира основен ремонт. Дали необходимите средства ще бъдат заложени в следващия републикански бюджет зависи и от политическата обстановка в страната.
Разписаното задание за текущ ремонт за този пътен участък е за 5000 кв. м. машинни кърпежи и около 20 тона полимер-модифициран битум, каза инж. Петров, но направи уточнението, че  фирмите, които имат подписани договори за дейностите, чакат индексация на цени заради поскъпването на горива и строителни материали.
Депутатът д-р Ивайло Петров обясни, че многократно е разговарял с министър Караджов за проблема и е ясно, че това е път, който изисква основен ремонт, а не текущ, но разликата между двете е в пъти и става дума за милиони левове повече, отколкото заложените в момента. Трябва да сме честни с хората и да кажем, че освен запълването на дупки, тази година друго не е възможно да се направи, каза д-р Христов.
Кметът Соня Георгиева настоява за следващата година да бъде заложен за рехабилитация този път, като обърна внимание на лошото състояние на пътят Добрич – Вълчи дол. Ясно се вижда границата между двете области, въпреки че пътят е републикански. Трудно може да се обясни на жителите, които минават по него, че пътят е републикански, а всички упреци са към местната власт, каза Георгиева. Тя сподели като проблемен участъкът от Долина – Орлова могила – Владимирово.
Казаното бе потвърдено и от секретаря на Общината Дико Иванов, според когото има двоен аршин при поддържане на пътната мрежа в областите Добрич и Варна.
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Свлачище затрупа заведение край Албена, двама души пострадаха (ВИДЕО)
Свлачище затрупа заведение край Албена, двама души пострадаха (ВИДЕО)
Наемателите на ресторант „Моби Дик” са двамата пострадали при свлачището в района днес
Наемателите на ресторант „Моби Дик” са двамата пострадали при свлачището в района днес
Община Генерал Тошево спечели 4 медала на събора в Копривщица
Община Генерал Тошево спечели 4 медала на събора в Копривщица
Свлачището край ресторант „Моби Дик" в Албена се е активирало и е затрупало  двама души
Свлачището край ресторант „Моби Дик" в Албена се е активирало и е затрупало двама душиЯндекс.Метрика