Начало >Добруджа >Общество

Областният управител свика работна среща за „Индустриален парк Добрич“

04.12.2023 г. 17:29:39 ч.
/
Областният управител свика работна среща за „Индустриален парк Добрич“
Областният управител Йорданка Костадинова свика и проведе работна среща във връзка с възлагане на изготвяне на подробно прединвестиционно проучване за изграждане на „Индустриален парк Добрич“ и кандидатстване на дружеството за реализиране на проект за такъв в качеството му на оператор на „Индустриален парк Добрич“ за безвъзмездно финансиране по процедура чрез подбор на предложения за изпълнения на инвестиции от крайни получатели по „Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции от Плана за възстановяване и устойчивост“.
На поканата се отзоваха както кметът  Йордан Йорданов, така и представителите на всички политически сили. Костадинова поиска кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов да представи пред присъстващите етапът, до който е достигнала работата по реализирането на този важен за града и областта проект, като същевременно изрази готовност да съдейства за реализацията му в рамките на своите правомощия.
Пред областния управител и общинските съветници – членове на различните партии, Йорданов представи справка, като изрично подчерта, че е изготвена в изключително кратък срок за час от изпълнителния директор на предприятие „“Индустриален парк“ – Добрич и информира, че Проектантът до този момент е работил про боно и благодарение на това Община град Добрич е успяла в срок да подаде проектното предложение. „Индустриален парт“ – Добрич, следва да се разплати с проектантското дружество и затова е нужно да се разреши вземането на кредит от фонд „Флаг“ – т.е. областният управител да реши дали ще обжалва в съда или ще оттегли жалбата си. Според справката, която бе представена с ясен бюджет са разходи на стойност 484 310 лв. и са описани други допълнителни разходи, свързани с кандидатстването по проекта на стойност 45 690 лв.
Общинските съветници коментираха, че справката е обща, не са посочени конкретни пера и индикативни стойности, за което кметът Й. Йорданов заяви, че конкретика ще бъде изискана от фирмата.
В хода на дискусията областният управител разговаря с управителя на фирмата, направила прединвестиционното проучване, и информира всички, че очаква до края на деня да бъде изпратена по-подробна справка, която ще бъде предоставена на участниците в работната среща по електронна поща.
В интерес на гражданите на Добрич ще взема решение дали ще оспорвам по съдебен път решението на предходния Общински съвет за теглене на половин милион лв. кредит от фонд „Флаг“, след като чуя мнението на представителите на политическите сили в настоящия ОбС, заяви Й. Костадинова и допълни: „Целта ми не е да спирам работата на Община град Добрич и развитието на града, а да защитя максимално гражданите. Всички искаме реализирането на проекта и заявявам, че съгласно правомощията си ще положа максимално усилия проектът да бъде реализиран“.
Източник:Областна администрация

Коментирайте
Подобни новини
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИССЯндекс.Метрика