Начало >Добруджа >Общество

Областният управител върна за ново гласуване измененията в Правилника за работа на ОбС-Добрич

12.02.2024 г. 09:40:02 ч.
/
Областният управител върна за ново гласуване измененията в Правилника за работа на ОбС-Добрич
Със заповед от 8 февруари областният управител Йорданка Костадинова е върнала за ново гласуване приетите през януари от Общински съвет – Добрич, изменения в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.
В основата на върнатото решение са членовете, които касаят възнаграждението на общинските съветници. Съгласно приетата разпоредба за изпълнение на задълженията си, общинският съветник получава общо месечно възнаграждение в размер на 55 на сто от брутната работна заплата на председателя на Общински съвет за съответния месец, от които 40% за участие в заседанията на Общински съвет и 15% за участие в комисиите на Общински съвет.
Според разпоредбата на чл.24, ал.4 от Правилника, общинските съветници получават допълнително възнаграждение за проведено заседание извън приетия Календарен график в размер на 30% от възнаграждението по чл. 19.
Така би се нарушило правило в Закона за местното самоуправление и местната администрация, според което общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от брутната работна заплата на председателя на общинския съвет.
С така направените изменения, общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец надхвърля максимално допустимия по закон размер на възнаграждението на общинските съветници, тъй като при проведено извънредно заседание, общият размер ще стане 71,5 на сто от брутната работна заплата на председателя на общинския съвет.
При повече от едно извънредно заседание сумата ще се увеличи.
Затова според областния управител решението е незаконосъобразно и е върнато за ново обсъждане в общинския съвет.

Коментирайте
Подобни новини
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Музеят в Ямбол ще гостува в Добрич с изложба „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИССЯндекс.Метрика