Обявен е червен код за Марица и Тунджа

05.12.2014 г. 10:55:00 ч.
/ ИА Добруджа
Обявен е червен код за Марица и Тунджа
Червен код е обявен за реките Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Повишението на речните нива ще продължи в почти цялата страна, на места повишенията ще бъдат значителни. Възможни са внезапни наводнения.
В следствие на продължителните валежи обстановката в Югоизточна България остава тежка, а Северозападна остава в леден капан. Обстановката в две общини на Ямболска област остава усложнена. В община Стралджа вчера беше залята ромската махала и се наложи евакуацията на около 30 семейства, съобщи БНТ. В община Елхово река Тунджа е пред критичния праг от 4 метра. Семейства са заплашени от евакуация, ако реката продължи да се покачва нивото. Готовност за евакуация имат и в Елхово, където нивото на реката е критично.
В сила е бедственото положение в Община Белоградчик, където много селища бяха без ток заради обледеняване на проводниците. Вчера беше обявено бедствено положение и в община Раднево.
Кризисна е ситуацията в бургаското вилно селище "Черниците", където местният микроязовир Маринка е на своя предел.
В странджанската община Средец от четвъртък е обявено бедствено положение. Водите на язовира край с. Зорница достигнаха критичната си точка.
С 5 до 10 см вече са спаднали нивата на реките Врана и Камчия в Шуменска област, съобщиха тази сутрин от Областния съвет по сигурността в Шумен. Продължават да преливат, но контролирано и с минимални количества, язовирите "Тича", "Кълново", "Янково", "Станянци" и "Дибич", и тези при селата Конево и Маломир. Щабовете за бедствия и аварии в Шумен, Велики Преслав и Смядово по пътя на водосбора на река Камчия, са в готовност за реакция при необходимост.
Според прогнозата на НИМХ днес само на отделни места слабо ще превалява, очакваните количества са 1 - 5 л/кв.м. Вечерта в Югозападна България ще завали. Очакваните количества ще са между 5 -10 л/кв.м, локално - до 15 л/кв.м.
В събота валежите ще обхванат цялата страна. Очакваното количество за дъжд в Западна България ще е 5-20 л/кв.м, в Централна България - 15-25, локално до 30-40 л/кв.м, в Източна България - 3-10 л/кв.м.

Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика