Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

02.05.2024 г. 09:52:03 ч.
/
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение. 
Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница. 
Вчера министър-председателят Димитър Главчев разпореди решението да бъде отменено. Обсъждането на частната болница, докато държавният проект за Национална детска болница все още се бави, породи напрежение между институциите. 


"Това решение дойде преди множество почивни дни, на тъмно, без никаква предварителна информация, включително информация към обществото за поредното лечебно заведение, което ще бъде построено на територията на град София, където според приетия наскоро анализ на здравните нужди за страната - в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и легла и легла за продължително лечение. При това положение - защо има одобрение на подобен проект - ние не знаем. Всичко беше в условията на едно информационно затъмнение", обясни адв. Шаркова.

По думите ѝ откриването на една частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и в момента. Освен това една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интереса на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес и той е свързан с това, че разкритите структури обикновено се избират да са по-рентабилни, финансово изгодни клинични пътеки, както и да се приемат не толкова тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства, подчерта тя в предаването "Преди всички". 

"Националната детска болница не е просто една сграда, която трябва да бъде построена. Това е концепция, свързана с развитието на детското здравеопазване, което има множество проблеми. Идеята на изграждането на детската болница е да се решават проблеми в детското здравеопазване и работещите в нея да участват пряко в решаването на тези проблеми", обясни адв. Мария Шаркова.

Според нея привидно се изразява подкрепа за този проект, но всъщност се изпращат послания, които са напълно противоречиви. 
"Министър-председателят не вярвам да разписва определени решения като селски кмет, които просто му ги подават, а той поставя подписа си. Би следвало да се запознава с документите, които съпътстват вземането на това решение. Какви са тези документи - ние от Обществения съвет ще настояваме да станат публични, за да можем да се запознаем с всички анализи", обяви адвокат Шаркова и бе категорична, че обществеността трябва да бъде запозната с обстоятелствата.

Общественият съвет настоява също да се изясни правния статут на Националната детска болница. Следим и решаването на други належащи проблеми, каза адв. Шаркова.
 
"Следим отблизо какво се случва и поддържаме връзка с Националната инвестиционна компания, за да можем да информираме обществото при възникнали проблеми". 

Имаме представен график на дейностите - в случай, че не възникнат някакви форсмажорни обстоятелства би следвало да имаме Национална детска болница след 3-4 години, заяви още адвокатът.
 
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Булгаргаз съди Газпром за спрените доставки
Булгаргаз съди Газпром за спрените доставки
Убийството в Цалапица: Бизюрев си уговорил среща с Димитър след разменени обиди онлайн
Убийството в Цалапица: Бизюрев си уговорил среща с Димитър след разменени обиди онлайн
Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната
Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната
В навечерието на 24 май: Жосеп Борел получи статуетка, символизираща българската азбука
В навечерието на 24 май: Жосеп Борел получи статуетка, символизираща българската азбука



Яндекс.Метрика