Начало >Добруджа >Общество

Община Добрич се включва в Нощта на литературата на 27 септември

19.09.2023 г. 13:19:43 ч.
/
Община Добрич се включва в Нощта на литературата на 27 септември
И тази година Община град Добрич се включва в Нощта на литературата, която ще се осъществи на 27 септември от 17.00 ч. до 20.00 ч. на три места в града: Регионална библиотека „Дора Габе“, Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музей в градски парк „Св. Георги“. Нощта на литературата ще събере отново любителите на европейските преводни книги и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения.
Четенето в Добрич ще открият д-р Емилия Баева, Елка Димова, инж. Пенчо Керванов, Калина Георгиева, Росица Йорданова.
Място: Регионална библиотека „Дора Габе“
Четец: Дияна Боева
Дияна Боева е родена в гр. Добрич. Завършила е българска филология. Преподава български език и литература в ЕГ „Гео Милев“, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни всекидневници, както и в литературни издания и сборници. С логото на издателство „Ерго“ излизат и трите романа на авторката, които очертават първата съвременна българска трилогия в по-ново време: началото на 50-те и края 80-те на XX век в „Писма за оригами“ (2016); началото на 90-те на XX век в „Невинни“ (2020); 1996-1997 г. в „Замръзването“ (2023), свързан с Жан-Виденовата зима. Всяка от частите може да бъде четена поотделно, но взети заедно, разгръщат пред читателя учудващ и автентичен епически свят, в който човекът е открил своя град К. и мястото си в него.
Текст: „Всички погубени места“, автор Джон Бойн, Издателство „Лабиринт“, превод Надежда Розова.

Място: Дом-паметник „Йордан Йовков“
Четец: Борис Спасов
Името на Борис Спасов е свързано преди всичко с музея в Добрич. Повече от 20 години той е директор на Дирекция „Културно-историческо наследство“, днес Регионален исторически музей – Добрич. С текста на Зорница Христова и Тодор Петев Борис Спасов ще ни преведе през Националната галерия „Квадрат 500“, но и … през обектите на Регионален исторически музей – Добрич.
Текст: „Още един ден в музея“, автори Зорница Христова и Тодор Петев, илюстрации Сияна Захариева, Издателство „Точица“

Място: Музей в Градски парк „Св. Георги“
Четец: Анелия Иванова
Анелия Иванова е родена през 1978 г. в гр. Добрич. От ранна детска възраст се запознава с музикалното изкуство и то става основа на нейния житейски път. Получава висше образование със специалност „Педагогика на обучението по музика“ с профил „Флейта“ и „Класическо пеене“ в АМТИИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив. Кариерата й като музикален педагог започва в НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“ като ръководител на Детски музикален театър. От 2004 г. до момента е вокален педагог, преподавател по флейта и ръководител на Арт център „Палитра“ в град Добрич. Паралелно с работата си в Центъра е била и музикален педагог както в образователни институции, така и инструменталист в Духов оркестър – Добрич.
В Музикалното студио на Анелия Иванова стотици деца са получили своята вокална и музикална подготовка. Възпитаниците й са носители на много престижни музикални награди.

Текст: „Безкраят в стрък тръстика“, автор Ирене Вайехо, Издателство „Колибри“, превод Десислава Антова и Захари Омайников
 
Снимка:noshtnaliteraturata.com
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Илинден е
Илинден еЯндекс.Метрика