Начало >Добруджа >Регионални

Община Генерал Тошево очаква отговори от депутати за бъдещето на ДЗИ

06.08.2015 г. 09:31:10 ч.
/
Община Генерал Тошево  очаква отговори от депутати за бъдещето на ДЗИ
Община Генерал Тошево все още очаква отговори на запитаванията за бъдещето на Добруджански земеделски институт, които изпрати към депутатите от региона. В началото на годината Селскостопанска академия обяви намерението си за съкращаване на служители в Добруджански земеделски институт. Планът на академичната структура към Министерство на земеделието и храните предвиждаше щата на института край Генерал Тошево да бъде намален с 10%, с цел оптимизиране на бюджетната издръжка. В отговор на  рестриктивната мярка последваха протестни действия на работещите в Добруджански земеделски институт, за което получиха подкрепа от общинското ръководство. Стигна се и до частично затваряне на главния път  Добрич – Кардам. В хода на протестите редица депутати от Осми многомандатен избирателен район - Добрич дадоха своите препоръки за решаване на проблемите в научно – изследователския център, но без съществен резултат. Селскостопанска академия продължи започнатата финансова реформа, която според  директора на института проф. Иван Киряков, както и на научни работници,  има подчертано негативно влияние върху дейността на аграрната наука и в частност върху най-печелившото звено в нейната структура.  Община Генерал Тошево счита, че при така създалата се ситуация, адекватна и решителна обща позиция за бъдещето на Добруджански земеделски институт е повече от необходима. Това провокира  Общинското ръководство през месец юли да постави пред народните представители следните въпроси:
- Какви са постигнатите резултати от направените предложения за финансова независимост на аграрното звено?
- Разглеждани ли са в Комисията по земеделие и храни други мерки за финансово стабилизиране на научно-изследователския център и какви?
- Възможно ли е обединение на народните представители около единно становище и концепция за бъдещето на Добруджански земеделски институт? 
До момента отговори на запитванията не са получени. Кметският екип разчита, че в началото септември, след ваканцията им, депутатите от областта ще вземат под внимание ситуацията в ДЗИ и отправените въпроси ще получат отговори.
Надеждата на Общината е, че народните избраници ще положат усилия за предприемане на всички законови мерки за запазването и  развитието на най-големия  научно-изследователски земеделски институт в Югоизточна Европа. 
Източник:Вестник ГЛАС

Коментирайте
Подобни новини
Самодейците от село Владимирово се представиха на фестивал в Сърбия (ВИДЕО)
Самодейците от село Владимирово се представиха на фестивал в Сърбия (ВИДЕО)
Ловците трябва  да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине
Ловците трябва да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине
ЦИК предлага на президента да насрочи частичен избор за кмет на с. Присад
ЦИК предлага на президента да насрочи частичен избор за кмет на с. Присад
Община Добричка публикува информационен лист за референдума на 27 октомври
Община Добричка публикува информационен лист за референдума на 27 октомври



Яндекс.Метрика