Начало >Добруджа >Общество

Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС

25.04.2024 г. 12:30:47 ч.
/
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
В изборния ден 9 юни в област Добрич ще работят 274 Секционни избирателни комисии (СИК).  Техният брой в Добрич ще бъде отново 129. Численият им състав  е от  7 или 9 души. Това каза в ефира на радио „Добруджа” Цонка Велкова – председател на РИК.  Според  предварителните изборни списъци право да гласуват  за членове на  Европейски парламент имат  157 140 избиратели, а за депутати в НС – 175 610.
Листите с кандидати за народни представители  трябва да бъдат регистрирани в РИК до 17.00 часа на 7.05.2024 г.
Цонка Велкова припомни, че право да гласуват за членове  на ЕП имат български граждани с регистриран постоянен и настоящ адрес на територията на  България или постоянен адрес  на територията на страната ни и настоящ в държава членка на ЕС, като  регистрацията трябва да e била направена до 9-ти и март.
Избирателите могат да извършат  справка за наличие на името  си в предварителните  списъци, които всяка община ще получи днес. Те ще бъдат поставени на предварително определени със заповед  за това места.  Проверки могат да се направят и на интернет страницата на ГРАО.
Крайният срок в който избирателите  искат да заявят желание за гласуване с подвижна избирателна  кутия  е 25 май.  За  членовете на  СИК  се предвижда  обучение, което ще се проведе седмица преди датата  на вота. Членовете на РИК  са  13. Тя има четирима зам.-председатели и  един секретар .

Коментирайте
Подобни новини
Хиляди добричлии отнесоха от благодатния огън в домовете си (СНИМКИ)
Хиляди добричлии отнесоха от благодатния огън в домовете си (СНИМКИ)
Христос Воскресе!
Христос Воскресе!
Кампанията „Споделен хляб“ зарадва с хранителни пакети над 100 нуждаещи се в Добрич
Кампанията „Споделен хляб“ зарадва с хранителни пакети над 100 нуждаещи се в Добрич
Прогноза за времето на 5 май
Прогноза за времето на 5 май



Яндекс.Метрика