Начало >Добруджа >Криминални

Окръжен съд – Добрич, разглежда дело за подкуп срещу бивш полицай

02.10.2013 г. 15:06:00 ч.
/ ИА Добруджа
Окръжен съд – Добрич, разглежда дело за подкуп срещу бивш полицай
Окръжен съд – Добрич, даде ход на наказателно дело срещу 39-годишния Иван Г. П. от гр. Добрич. Окръжна прокуратура – Добрич, е повдигнала срещу него обвинение за това, че на 27.11.2012 г. около 14 ч. в гр. Добрич, в качеството си на длъжностно лице – полицейски орган в Първо РУ „Полиция" в гр. Добрич, е поискал и приел дар – 200 лв., които не му се следват, за да не извърши действие по служба – да състави Акт за установяване на административни нарушения за констатирани нарушения по Кодекса за застраховането и по Закона за движението по пътищата, извършени на 23.11.2012 г. в гр. Добрич от 27-годишен добричлия.
В съдебното заседание съдът разпита 16 свидетели. По искане на адвоката на подсъдимия съдът отложи делото за разпит на двама свидетели, които не пребивават в страната, и на вещото лице, изготвило дактилоскопна експертиза. Процесът ще продължи на 18.11.2013 г.
В обвинителния акт са изложени следните обстоятелства: Иван П. получил на 21.11.2012 г. информация от свой познат за внесен в България за продажба автомобил „Сеат Ибиза", като му съобщил неговото обичайно място и местонахождението на ползвателя му.
Вечерта на 23.11.2012 г. Иван П. бил наряд като автопатрул с друг полицай. Около 22 ч. в нарушение на направения им инструктаж за дежурството, подсъдимият се установил на патрулен участък в кв. „Балик", за който не уведомил дежурния и нямал неговото разрешение да бъде там. Той проследил със служебния автомобил ползвателя на „Сеат Ибиза" по пътя към магазин, а при връщането му решил да го спре. Водачът спрял до дома на родителите си. Двамата полицаи излезли от служебната кола и поискали документите на 27-годишния водач за проверка. Иван П. констатирал на глас, че шофьорът няма Свидетелство за управление на моторно превозно средство. Подсъдимият обяснил на водача какви ще са последствията за извършеното от него нарушение. 27-годишният отговорил, че не иска да търпи наказание, че няма пари и няма как да се оправят по този начин, автомобилът, който управлява не е негов, а на негова роднина и ще се продава. Иван П. предложил да купи колата за 500 лв., поискал му 300 лв. и задържал документите на автомобила.
Според обвинителния акт на 26.11.2012 г. водачът взел назаем 200 лв. от свой познат. Той обаче го завел в полицията, за да разкаже за случилото се. Там банкнотите били белязани.
На 27.11.2012 г. водачът позвънил около 13 ч. по телефона на подсъдимия и поискал да се срещнат. Иван П. бил наряд. В нарушение на Инструкцията за патрулно - постовата дейност, той и колегата му напуснали пункта, където трябвало да дежурят, и отишли в магазин за хранителни стоки. Там подсъдимият и 27-годишният се скрили зад хладилните витрини и водачът предложил 200 лв., за да получи документите на автомобила. Иван П. поискал торбичка от продавачката, и казал на 27-годишния да постави парите върху нея. Обещал около 15,30 ч. да му върне документите.
Водачът си тръгнал, а в магазина влезли служители на реда, които извършили проверка на присъстващите. Иван П. се опитал да скрие торбичката с парите под търговска везна, но тя паднала на пода. Била иззета от разследващите при оглед на местопроизшествието.
Дактилоскопната експертиза не е установила пръстови отпечатъци на подсъдимия върху торбичката, в която са намерени парите.


Коментирайте
Подобни новини
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на  бензодиазепин
Пътните полицаи задържаха мъж, шофирал под въздействие на бензодиазепин
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Челен сблъсък с пострадали в района на Пети километър
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Трима водачи задържани в неделния ден заради употреба на алкохол
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в Добрич
Пешеходка е била блъсната на пешеходна пътека в ДобричЯндекс.Метрика