Оранжерийните производители в областта затварят, защото не издържат на високите цени на енергоносителите (ВИДЕО)

18.01.2022 г. 10:33:42 ч.
/
Оранжерийните производители  в областта затварят, защото не издържат на високите цени на енергоносителите (ВИДЕО)
Високите цени на енергоносителите изправиха пред сериозни трудности производителите на оранжериийни зеленчуци у нас, защото по-голяма част от тях се отопляват с газ, а други с пелети, чиято цена също  скочи поне два пъти. Това коментира за Медийна група  „Добруджа”  Росен Георгиев  от „Агростан” ООД.
По думите му за да се отговори на този  ценови скок краставиците трябва да се продават на цена от 6.00 лева. „ Проходите ми са 800 лева, а разходите 1 300 лева. Това е причината поради която голяма част от колегите се принуждават да затворят временно, докато се изясни ситуацията и цените се стабилизират”, казва той. „Загубите са много големи, за да си позволим заради социалният ефект да продължим да работим”, категоричен е производителят.  Големите оранжерии на територията на областта са 7, но единствената, която продължава да работи, е неговата. Останалите са затворили в очакване на по-топлото време, когато разходите за отопление са по-ниски, но пък и цените на зеленчуците също падат. Сериозен проблем за производителите на оранжерийни зеленчуци остава нелоялната конкуренция. Евтиният внос  от Гърция и Турция усложнява допълнително и без това тежкото положение, предизвикано от безпрецедентно високите цени на енергоносителите и  усложнената епидемична  обстановка.
Росен Георгиев е убеден, че мерки, които да подпомогнат бранша има и те са вързани с обратното начисляване на ДДС, финансова помощ за отопление и други подобни. Той се надява такива да бъдат предприети след гласуване на държавния  бюджет.

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината
Фирмите вече могат да кандидатстват по първата процедура по плана за възстановяване
Фирмите вече могат да кандидатстват по първата процедура по плана за възстановяване
България все още е предпочитана дестинация за ловен туризъм (ВИДЕО)
България все още е предпочитана дестинация за ловен туризъм (ВИДЕО)Яндекс.Метрика