Начало >Добруджа >Култура

Органов концерт поставя началото на коледните тържества в Добрич

16.11.2023 г. 09:46:01 ч.
/
Органов концерт поставя началото на коледните тържества в Добрич
На 8 декември от 18.30 часав зала”Добрич” ще се проведе  органов концерт, с който ще  започнат светлите коледни тържества в нашия град. Мария Славова ще зарадва всички, които искат да чуят звука от реновирания орган с произведения на Йохан Себастиан Бах. Soli Deo Gloria (Само на Господа слава).  Това е и  мото на концерта, което е поставила изпълнителката.
Мария Славова е родена в Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активно концертира като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави. В цялата страна изнася самостоятелни органови концерти и в партньорство с известни музиканти. В момента е пианист - органист в Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол. На нейно солово изпълнение на орган се насладихме на празничния концерт за 25 септември т.г. в Добрич. За предстоящия концерт на 8 декември, разказва самата Мария Славова: „SDG – често в края на своите композиции Йохан Себастиан Бах (1685-1750) изписва тези три букви. Всъщност това е абревиатурата на „SOLI DEO GLORIA” ( „Само на Господа слава”). И наистина когато Бах твори, той не се замисля дали хората в църквата биха разбрали творбите му и дали хористите могат да ги изпълнят.  Неговото верую е дълбоко религиозно – той твори в прослава на Бог, това е същността на неговата музика, посвещението на смирения му и отдаден на вярата живот. Органът е инструментът, който Бах е владеел във висша степен съвършено. Със своите изразителни възможности, които в не малка степен биха могли да заменят цял оркестър или хор, органът позволява на Бах да разгърне в пълнота своето полифонично мислене, в  общуването си с него той най-ярко разкрива характерните черти на своята артистична натура. Може би именно в органовото си творчество той е най-мощен, виртуозно блестящ и патетически вдъхновен. В концерта ще прозвучат както произведения, писани в ранните години на Майстора като Прелюдия и фуга BWV550, където все още личи влиянието на Дитрих  Букстехуде и Николаус Брунс, и тричастната Фантазия в Сол мажор, композирана във формата на италианските кончерти гросси, така и пиеси от зрелия му творчески период като голямата До мажорна. Прелюдия и фуга BWV 547, датираща около 1744 г., която е последната пиеса, писана от него в този жанр.  Включени са и няколко малки  коледни хорали от „Органна тетрадка”, на чиято заглавна страница  е вписано: „На Всевишния само за слава, на ближния – да се поучава”, която Алберт Швайцер  определя като „речник на Баховия  музикален език”. Ще бъдат изпълнени още две пиеси от Бах - светлия, идиличен Пасторал във Фа мажор и Алабреве в Ре мажор  - по същество двойна фуга, чиято строга величавост ще сложи финал на концерта“.
Един от най-големите подаръци, който можем да дадем или да получим е радостта. Трудно бихме могли да намерим някой, който е дарил повече радост на света от великия Йохан Себастиан Бах.  Дори днес, 273 г. след неговата смърт, музиката му продължава да вълнува сърцата и да зарежда душите с енергия и вяра. Подарете си този концерт и заповядайте !
Билети на касата на Концертна зала „Добрич“.
Работно време: понеделник – четвъртък от 10.00 до 18.00 ч. тел. 0899560602.
Цена 5 лв. За пенсионери и учащи – 2 лв.
Източник:Община ДОБРИЧ


Коментирайте
Подобни новини
Благотворителен концерт в подкрепа на сдружение „Ние 2020“ ще се проведе на 11 декември в Добрич (ВИДЕО)
Благотворителен концерт в подкрепа на сдружение „Ние 2020“ ще се проведе на 11 декември в Добрич (ВИДЕО)
Люси Дяковска и Милица Гладнишка ще гостуват в Добрич с музикалния проект ABBA Symphonie
Люси Дяковска и Милица Гладнишка ще гостуват в Добрич с музикалния проект ABBA Symphonie
Писателката Ивелина Радионова гостува в РБ „Дора Габе“
Писателката Ивелина Радионова гостува в РБ „Дора Габе“
Васил Петров идва в Добрич с концерта White Christmas
Васил Петров идва в Добрич с концерта White Christmas
Яндекс.Метрика