Остава бедственото положение в Бургаско и в Севлиево

27.10.2014 г. 08:48:00 ч.
/ ИА Добруджа
Остава бедственото положение в Бургаско и в Севлиево
Обстановката в страната след снежния хаос, който взе две жертви, започва да се нормализира. Повече от 16 хиляди домакинства обаче остават на тъмно и студено заради снега. Отава бедственото положение в Бургаско и община Севлиево. Пристанищата са затворени. Десетки хора са евакуирани. За щастие бедстващи хора към момента няма.
В Габрово, Севлиево и Дряново днес е неучебен ден. Обстановката в община Габрово остава изключително тежка. На територията на общината повече от 35 часа продължи интензивният снеговалеж, придружен със силен вятър във високите части. На места дебелината на снега достигна 90 сантиметра. Кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че екипите на „Енерго Про" работят по отстраняване на повредите на останалите без електричество над 90 населени места. Кризисният щаб в община Габрово взе решение да се потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.
Аварийните екипи на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването в общините Мездра, Роман, Тетевен, София и Ботевград. Без ток все още са 5300 домакинства в Община Ловеч, 10 600 - в Община Троян и 390 - в Община Самоков.
Постепенно се нормализира ситуацията с електрозахранването в засегнатите селища в Югоизточна България, соъбщиха от EVN. Над 50 аварийни екипа от дружеството работят по нормализиране на захранването
Към 17:30 ч. общо 61 малки селища и махали в планинските части остават - частично или цялостно - с нарушено електрозахранване. В засегнатите места има паднали стълбове и проводници от електроразпределителната мрежа. Всички по-големи населени места имат нормално електрозахранване.
По-голямата част от засегнатите малки селища и махали са на територията на област Смолян. В родопската част на област Пазарджик остава аварията по 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). В EVN действа Кризисен щаб с цел координиране на действията по възстановяване на електрозахранването. Кризисният щаб е във връзка с Електроенергийния системен оператор.
Нормализира се обстановката в Хасково. Комисии от общината днес започват оглед на наводнените къщи, които останаха под вода в събота, след като реките там преляха заради обилния дъжд. Социални работници ще започнат да приемат молби от пострадалите за отпускане на еднократна помощ от 325 лева. По предварителна информация пострадалите постройки са около 60.
Днес в сутрешните часове все още слабо ще превалява в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат, а над Западна България облачността ще се разкъса, съобщиха от НИМХ към БАН.
Над Източна България времето ще остане облачно, след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг. В Централния Предбалкан е възможно да превали слаб сняг. В Източна България вятърът ще отслабне, но все още ще бъде умерен, по Черноморието и силен от север. Максимални температури между 2° и 7°, в югозападните райони до 11-12°, в София около 5°.

Източник:Агенция "КРОСС"

Коментирайте
Подобни новини
При обработени 100% от протоколите: Седем формации в следващото НС
При обработени 100% от протоколите: Седем формации в следващото НС
Близо 900 хиляди пенсионери получават реално увеличение на пенсиите си след преизчисление
Близо 900 хиляди пенсионери получават реално увеличение на пенсиите си след преизчисление
ЦИК: Най-ниската активност от 32 години насам
ЦИК: Най-ниската активност от 32 години насам
МВР: 135 сигнала за нарушения са получени в изборния ден
МВР: 135 сигнала за нарушения са получени в изборния денЯндекс.Метрика