Начало >Добруджа >Регионални

От Тервел до професионалния кеч в САЩ – пътят на сбъднатата детска мечта на Дъмян Попов (ВИДЕО)

29.09.2022 г. 16:39:42 ч.
/
От Тервел до професионалния кеч в САЩ – пътят на сбъднатата детска мечта на Дъмян Попов (ВИДЕО)
Когато човек силно желае мечтата му да се сбъдне, вярва в нейното осъществяване и целеустремено прави крачка след крачка към нея – всичко на този свят е възможно. Доказателство за това е 28-годишният Дъмян Попов от Тервел, който от 2016 г. е професионален кечист в САЩ. Мнозина са постигнали американската мечта, но малцина са осъществили своята детска мечта. А Дъмян от малък е искал да бъде именно кечист. Първата крачка, която предприема, са тренировки по джудо в родния си град при Жеко Георгиев, като целта му е била да се научи на основни хвърляния, захвати и най-вече падания, които ще са му от полза за кеча. След завършването на СУ „Йордан Йовков“ в Тервел, избира специалност „Приложна лингвистика“ с английски и китайски език във Великотърновския университет и започва тренировки по муай-тай, кикбокс и ММА в клуб „Ча-На“ в старата столица, заминава на студентска бригада в САЩ, като в Охайо тренира джиу-джицу, а след това намира начин да се върне за постоянно в щатите – след успешни проби в едно от най-добрите и успешни кеч училища в света – WWA 4 в Атланта. Всяко действие е било поредната напълно осъзната крачка към постигането на голямата мечта. Именно заради нея изучава английски език и тренира бойни спортове, именно заради нея отива на бригада в чужбина, именно заради нея се мести да живее в САЩ.

Дъмян обаче има амбицията да развие кеча и в родината си и в края на миналата седмица проведе в Габрово първия за България кеч семинар, който продължи почти 8 часа без прекъсване. Близо 80 човека от цялата страна се включиха в теоретичната част, а половината от тях участваха и в практическите занимания на ринга. Интересът към събитието е уверил Дъмян, че България има потенциал за развитие на кеча и той вече има идеи за следващо събитие. Той отбеляза, че кечът вече не е чисто американско забавление, а се е наложил и в други страни по света като Англия, Германия, Мексико и Япония.

Веднага след семинара в Габрово, Дъмян се е отправил към Букурещ се първата си кеч битка извън САЩ. След нея намира време за няколко дни почивка, които прекарва в родния си град, в който обича да се завръща всяка година.

Изминалото лято е било натоварено за него, като е имал средно по 6 участия на месец – както в неговия щат Джорджия, така и в съседни като Тенеси. Кариерата му досега обхваща още Охайо, Алабама, Флорида и Ню Йорк, като публиката обикновено е между 100 и 500 човека. При едно от тези участие зад кулисите получава съвети лично от Трите Хикса.

„Тази година е най-успешната в моята кариера. Успях да направя много добри мачове за различни организации. През лятото участвах на турнир в Тенеси, на който бях първият обявен предварително участник. След като се завърна в САЩ, ми предстои да направя стъпки към по-големите федерации. За да пробиеш в кеча, е много важно какъв образ имаш и дали той има място по телевизията“, сподели Дъмян Попов за медийна група „Добруджа“.

Той отбеляза, че за да бъдеш добър кечист се изискват много и различни умения – спортни и актьорски, а съща така в основата на израстването има много психология, защото е важно да усещаш емоциите на публиката и да успяваш да й влияеш и да я въвлечеш в зрелището.

На ринга той е Деймиън Тангра, като образът, който изгражда, е с акцент върху България, прабългарската и славянската култура – както чрез името, така и със символите по екипа му, като запазената марка е розетата от Плиска на неговата тениска. Много от хватките, които прилага, са напълно оригинални, като въведените от него носят имената Български коремотрошач, Дуло и впечатляващия завършващ удар Кикимора.

„Чувството да изляза пред публика, която скандира името ми, е уникално. Когато вляза в моя образ и чуя хората, поемам тази енергия и забравям за всичко. Това помага и да не чувстваш толкова много болка по време на мача. Естествено, на следващия ден нещата са много по-различни, но емоцията, която ми носи кеча, надхвърля цената на болката“, сподели Дъмян.

Все още той не може да се издържа само с кеча, затова работи още като диспечер в компания за пътна помощ, а в края на седмицата и като барман. За да поддържа своята спортна форма, всеки ден става в 5.30 часа и прекарва по 1 час в школата за тренировки преди работа, а вечерта – още 4 часа. Когато има участие, обикновено е ангажиран по 24 часа – ставайки рано, за да отиде на първата работа, вечерта е време за шоуто, а през нощта е на смяна в заведението. Всяко пътуване до школата му отнема по час, което е в рамките на нормалното за Атланта – четвъртия по територия град в света, чиято площ се равнява на цяла Добричка област.

„Ако не си готов на тези жертви, няма как да се развиваш и да стигнеш по-напред. Привърженик съм на бизнес мисленето, че трябва да дадеш повече от другите, за да получиш повече. Ако си готов на саможертва, в бъдеще ще имаш по-големи резултати. Големите стъпки, които трябва да направя, ги раздробявам на по-малки и така всичко е много по-лесно. Понякога ми се е налагало да си взема малко почивка, за да презаредя психически, но никога не е имало момент, в който да мисля за отказване от кеча“, заяви Дъмян Попов.

Всички негови роднини го подкрепят в решението му, като единствената трудност, която среща, е да обясни на по-възрастните от тях, че в кеча има по-важни неща от това кой е спечелил и все още техният първи въпрос към него е дали е победил.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април
Отборът на СУ „Йордан Йовков“ спечели Общинското състезание „Млад огнеборец” в Тервел
Отборът на СУ „Йордан Йовков“ спечели Общинското състезание „Млад огнеборец” в Тервел
Областна дирекция на МВР проведе работна среща с обществеността в Генерал Тошево
Областна дирекция на МВР проведе работна среща с обществеността в Генерал Тошево



Яндекс.Метрика