Отлагането на новата цена на тока е нож с две остриета

24.06.2015 г. 13:38:46 ч.
/
Отлагането на новата цена на тока е нож с две остриета
Нож с две остриета е отлагането на решението за влизане в сила на новите цени на тока за следващия регулаторен период, който по принцип трябва да започне от 1 юли 2015 и да продължи до 30 юни 2016 г., но вероятно ще влезе в сила от август, след като парламентът във вторник предприе законови поправки. Удължаването на действието на сегашните цени ще задълбочи дефицита в "Националната електрическа компания" (НЕК), а е възможно предстоящото търсене на резерви срещу поскъпването на тока да не успее.
Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов от трибуната на Народното събрание, където бе изслушан в сряда, преди парламентарната енергийна комисия да разгледа удължаването на срока, а ден по-късно да се гласува окончателно в пленарна зала. В петък пък регулаторът окончателно трябва да каже влизат ли от 1 юли новите цени на тока, предвиждащи поскъпване средно с 2 процента за бита и между 13 и 20 на сто за бизнеса заради двойното увеличаване на таксата "задължение към обществото", включваща разходите за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, топлофикации, заводски централи и двете американски ТЕЦ в "Марица Изток".
Тази година е последната за извършване на съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово, да обслужва населението и бизнеса по прогнозируеми цени и количества, да влезе на либерализирания пазар на електроенергия от началото на 2016 г., каза още регулаторният шеф.
Удължаването на действието на сегашния ценови модел крие някои вреди и някои ползи, каза Иванов пред депутатите. По думите му ползите биха били по-съществени от вредите, но само при условие, че бъдат наистина приложени обявените от правителството мерки за намаляване на административните разходи в държавната енергетика с 10 на сто, бъде орязано изкупуването на енергия от работещи в нарушение слънчеви и вятърни централи и бъдат намалени цените на онези ВЕИ, които са надписали инвестиционните си разходи или не обявили, че са ползвали еврофинансиране за изграждането си.
"Неофициалната информация е, че се работи в посока разкриване на такива нарушения, които могат да се окажат прекалено сериозни. Ако са за голямо количество електроенергия, това ще даде отражение върху цените на електроенергията и може да компенсира удължаването на срока на действие на стария период", обясни Иван Иванов.
По отношение на държавните дружества е голяма отговорността на БЕХ, която трябва да представи в какъв размер ще бъдат намалени административните разходи на държавните дружества, коментира още той. По думите му през юли се очаква и Европейската комисия да отговори официално на питане на предишния регулатор дали дългосрочните договори с двете американски въглищни електроцентрали и ВИЕ-проекти за преференциално изкупуване на енергията им представляват не правомерна държавна помощ. Ако отговорът е положителен, това ще даде допълнителни козове за задържане на цената на тока на сегашните й нива, стана ясно от думите на шефа на КЕВР.
Удължаването на регулаторния период означава удължаваме на натрупването на дефицит в НЕК и на несправедливостта в отговорностите и тежестите, които трябва да бъдат понесени, допълни Иванов. Заради големите обществени очаквания обаче, КЕВР била склонна да обсъди в дълбочина нови детайли за ценовия модел.
Ако действително има реформи, нека те бъдат реални и тогава да има смисъл отлагането, заяви пред депутатите бившият шеф на комисията и сегашен неин член Светла Тодорова. Ако просто се дава време да се наместят нещата между различните участници на пазара, това е неправилно, допълни тя.
Иван Иванов заяви, че новото ценообразуване ще стопи натрупания само в последната година текущ дефицит на НЕК от 644 млн. лв. Шефът на електрическата компания Петър Илиев обаче е на друго мнение и смята, че финансовото състояние ще се влоши.
Снимка:www.cross.bg
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.
НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.
Задържаха над 3000 кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб
Задържаха над 3000 кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка



Яндекс.Метрика