Отличиха Татяна Иванова с наградата „Достойните българи“

28.01.2022 г. 14:02:29 ч.
/
Отличиха Татяна Иванова с наградата „Достойните българи“
19-годишната Татяна Иванова от Добрич бе сред отличените на традиционната годишна церемония „Достойните българи“, която вестник „24 часа“ организира за 19-и пореден път на. На 25 януари в НДК, в присъствието на министър-председателите на България и Северна Македония, бяха наградени 42 достойни българи - златните олимпийски момичета на България – добричлийката Стойка Кръстева, Ивет Горанова и ансамбъла по художествена гимнастика; журналисти; хора с принос към обществото и такива, които ще бъдат запомнени с добрите и героични постъпки през миналата година.
Издателят на „24 часа“ Венелина Гочева връчи наградата на Татяна Иванова, която бе отличена за това, че преследвайки мечтата си да стане космонавт, вдъхновява децата и младите хора да имат големи цели и да се борят за тях. Тя получи наградата дни преди да замине за Флорида. След селекцията на Международния институт по космически науки и проект PoSSUM, тя е сред приетите за участие в единствената програма в света, тренираща и сертифицираща кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Космическата академия ще се проведе в партньорство с двата космически университета в щата - Florida Institute of Technology и Embry-Riddle Aeronautical University. Треньори ще бъдат пенсионирани астронавти на НАСА. Татяна Иванова е студент по „Инженерна физика“ в Софийския университет. Като ученичка тя е участвала в космически лагери в Измир, Турция и Хънтсвил, Алабама, САЩ. През 2020 г. Татяна се класира на първо място в света на космическата викторина, организирана от центъра за подготовка на деца, които искат да станат космонавти, в Индия. Момичето от Добрич е част от българския екип, разработващ проект в конкурса на НАСА за изграждане на база за живот на Марс, който премина успешно селекцията до тук и е сред 20-те полуфиналисти.

 
- Какво означава за теб това признание – да бъде отличена сред най-достойните българи за годината?
Разбира се, че означава много и че е изключителна чест, защото бях наградена заедно с нашите олимпийски момичета и с журналисти, даващи сърцето си да показват доброто в България. Всъщност, през последните 3 години и половина аз не само преследвам целите си, но се опитвам да вдъхновявам и да показвам, че невъзможното става възможно. Надявам се да съм вдъхновила много деца. Много деца ми пишат и ми благодарят за това. Това отличие е много специално за мен, защото означава, че това, което правя, е чуто и оставя следа.
- Заедно с теб бе отличен и човекът, който ти помага много, най-вече във финансово отношение, за да може след няколко дни да заминеш за САЩ – рапърът Явор Янакиев – „100 кила“?
Аз съм много щастлива, че той беше до мен в този момент и че също бе награден. Финансовата подкрепа, която получавам от фондацията му „100 слънца“, не е никак малка, но още по-важно е, че той е уникален човек. Много често се коментира неговото образование. Той всъщност показа, че човек може да бъде интелигентен, умен и със стратегическо мислене, и без да е завършил училище. Всъщност той вече има диплома. Той много ми помага и морално. Да слушам неговите истории е много вдъхновяващо. Това награждаване беше много специален момент и за двама ни.
- Разкажи ни за самата церемония. С кого се запозна на нея?
Преди около месец ми звъннаха, че съм номинирана и ме поканиха на награждаването. В дните преди церемонията бяха обявени имената на „Достойните българи“ и бяхме представени в „24 часа“. Церемонията бе в зала 6 на НДК и за първи път присъствам на събитие с толкова много охрана. Голямата награда – копие на златния ритон от Панагюрското съкровище, бе връчена на нашите олимпийски момичета – гимнастичките, Ивет Горанова и Стойка Кръстева, която също е от Добрич. Направих си снимка с нея. Много се вълнувах, че мога да бъде до една толкова велика добричлийка в този момент. Церемонията беше почти 3 часа, имаше много хора и чух много красиви истории. С Ники Кънчев си поговорих за предстоящото ми на следващия ден участие на „TEDxVitosha Woman“.
- Как приемат в семейството ти да бъдеш наградена редом до тези звезди?
Мама и баба бях с мен на церемонията и това направи момента много красив. Като малка се заминавах с различни видове изкуство, но нямах това удоволствие родителите ми да бъдат в публиката. Мама идваше често на концертите ми, но татко никога не имал възможност. Чувствала съм подкрепата им и знаех защо нямат възможност. Мама и баба да бъдат до мен в този момент в София ми донесе много уют, спокойствие и любов. За първи се почувствах толкова силно истински обичана. Още повече, че за баба е приключение да дойде в София. Беше страхотен ден. Въпреки че навън беше много студено, нашите сърца горяха.
- Наближава участието ти в космическата академия във Флорида. Готова ли си за това приключение?
Вече съм в трескава подготовка. Лекциите вече започнаха онлайн. Доскоро не си позволявах да се вълнувам за академията в САЩ, защото много неща напоследък се отменяха, заради Ковид-19. Но организаторите са много оптимистично настроени относно разпространението на случаите във Флорида в следващите седмици. Полетът ми е на 7 февруари, на 8-и ще посетим космическия център на НАСА „Джон Кенеди“ - космодрума край Кейп Канаверал и музея там, а на следващия ден започва академията. Съквартирантките ми ще бъдат от Йордания и ЮАР. Ще има хора от целия свят. Много се вълнувам.
- Крачка по крачка се приближаваш към мечтата да полетиш в космоса и България отново да има космонавт.
Много се надявам. На церемонията посветих отличието на двамата наши космонавти с обещанието, че България ще има и трети, дори и това да не съм аз. На първо място аз се боря за каузата България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция. Преди 2 седмици обсъдих в телефонен разговор тази тема с нашия втори космонавт Александър Александров. Звъннах му във връзка с речта, която подготвях за „TEDxVitosha Woman“ – събитие, което е моя сбъдната мечта. Речта ми е свързана с това как момиче се бори за нещо почти невъзможно в България. Имах телефонния му номер от две години, но досега не се бях престрашила да се свържа с него. Той също беше изключително развълнуван. Разпитах го за детайли относно полета и подготовката му, които не е споменавал досега. Имах много въпроси, на които няма отговор в интернет и в продължение на един час получих ценни съвети, които ще ми помогнат да се подготвям още по-усърдно.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика