Начало >Добруджа >Култура

Отново имена от световните сцени ще гостуват в Добрич

10.06.2024 г. 13:40:26 ч.
/
Отново имена от световните сцени ще гостуват в Добрич
На 26 юни, сряда от 18.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ Български камерен оркестър – Добрич ще изнесе концерт с известни гост диригент и солист. Маестро Мартин Зигхарт от Австрия вече е дирижирал нашия оркестър миналата година и по негово мнение нивото на музикантите ни е много високо и той с удоволствие приема поканата. Другото име в концерта е на Симеон Гошев. Млад български пианист, който живее и твори във Виена. Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения от Виенските класици и композиторите от ХХ и ХXI век са високо ценени в цяла Европа. Само през 2023 г. богатата му концертна програма включваше соло концерти в залите на Музикферайн - Виена, Кралския театър във Варшава, Моцартеум в Залцбург и мн. др. Също и дебют със Софийска Филхармония. Неговият първи солов диск „Българско клавирно наследство II“, осъществен с помощта на МОН и с цел разпространение на българската класическа музика по света, бе реализиран в началото на 2022 г. Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. Концертира с невероятен успех в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радио и Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти: голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, 2-ра награда на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен, две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Бърно и много други. Младият пианист завършва музикалното си образование като магистър в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена /MDW/, където учи при световноизвестните пианисти: Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн. Симеон е силно заинтересован от разнообразни аспекти на класическата музика, успешно съчетавайки активна концертна дейност, научна и преподавателска работа. През 2021 г. той завършва докторантура в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София с дисертация върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински, а от октомври 2021 г. е част от елитния преподавателски състав на клавирната катедра в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена /MDW/. От 2021 г. Симеон Гошев е официален артист на „Бьозендорфер“, представяйки една от легендарните марки пиана в света.

За Мартин Зигхарт знаем, че е диригент, ментор на много успешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирал е множество оркестри, включително Philharmonia Orchestra London, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Rotterdams Phiharmonisch Orkest, Cchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, радиосимфоничните оркестри на Берлин, Щутгарт, Кьолн и Хановер, Museum Orchestra Frankfurt и Residentieorkest Den Haag. В Австрия - Виенски симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Виенското радио, Salzburg Mozarteum Orchestra, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Wiener Kammerorchester, Wiener Concertverein. Активно работи със симфонични оркестри от Малайзия, Макао, Сао Пауло, Сантяго де Чили, Токийския симфоничен оркестър, Японска филхармония, Japan Century-Orchestra, Orchestra Filarmonica di Gran Canaria, Orchestra della Toscana, Orchestra Sinfonica Siciliano, Филхармонични оркестри от Любляна, Загреб, Белград и др. Във Виена Зигхарт учи дирижиране, виолончело, пиано и орган. След обучението си е главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър като през този период интензивно се занимава и с църковна музика. Свирил е и като камерен музикант с „Wiener Instrumentalsolisten“, „Eurasia-Quartett“ и „Concentus Musicus“ с Николаус Арнонкур. През 1985 г. е назначен за асистент диригент на Г. Рождественски. След това е диригент на Щутгартския камерен оркестър, най-старият камерен оркестър в Германия, където поема поста от легендарния главен диригент Карл Мюнхингер. През 1992 г. е главен диригент на оркестър Брукнер в Линц и Операта в Линц. Има записани множество компактдискове и с двата оркестъра.  Ръководи оркестъра на Йохан Щраус по време на четиригодишно турне в Япония. След активната си работа в Щутгарт и Линц той разширява своята  дейност и е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. През 2003 г. става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Арнем и основава свой собствен фестивал на открито „Моцарт в Райнсберг“, посветен на оперите на Моцарт. Друга страна от творческите му изяви са - директор на международния камерен оркестър „Духът на Европа“, който има членове от над десет нации. През 2012 г. Зигхарт основава фестивала „EntArteOpera“ заедно със Сузане Томасбергер и Филип Арнонкур. Целта на този фестивал е да се възстановят музикални произведения, които са били забранени по време на Третия райх. Израелският камерен оркестър е поканен като фестивален оркестър, на който Зигхарт е и главен гост диригент през тези години. През 2016 г. Зигхарт приключва преподавателската си дейност като професор в Грац, но продължава активната си работа в световен мащаб като диригент и педагог и провежда многобройни майсторски класове в Чехия, Италия, Словакия и др. Има телевизионни продукции и филми посветени на него.
Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич. Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: „Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл.“

Не пропускайте концерта на 26 юни от 18.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ !
Програма:
Роберт Фолкман – Серенада за струнни № 1, оп. 62, До мажор
Йохан Себастиан Бах - Концерт за пиано и струнен оркестър № 7, сол-минор
Камий Сен-Санс – „Сватбена торта“ за пиано и струнен оркестър
Райнер Бишоф – Ларго дезолато
Волфганг Амадеус Моцарт – Нощна серенада № 6, Ре мажор, KV 239
 
Билети на касата на Концертна зала „Добрич“
Понеделник – четвъртък 10.00 – 17.30 ч. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Книгата "Една торба ключове" на Цончо Родев ще бъде представена в Добрич
Книгата "Една торба ключове" на Цончо Родев ще бъде представена в Добрич
Среща в приказката - Музиката като вечност на 12 юли
Среща в приказката - Музиката като вечност на 12 юли
Премиера на „Лудориите на Карлсон“ - най-новото заглавие в афиша на Kукления театър (ВИДЕО)
Премиера на „Лудориите на Карлсон“ - най-новото заглавие в афиша на Kукления театър (ВИДЕО)
Камен Донев представя "Лекция №2" на 27 август в Добрич
Камен Донев представя "Лекция №2" на 27 август в Добрич



Яндекс.Метрика