Париж ще достави на Украйна стотици бронирани машини и ракети "Астер"

31.03.2024 г. 14:13:24 ч.
/
Париж ще достави на Украйна стотици бронирани машини и ракети "Астер"
Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер" като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът в интервю за в. "Трибюн", La Tribune, публикувано снощи.

"В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.", допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение "Грифон".

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще "деблокира и нова партида ракети Астер 30" за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската "Пейтриът".

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът, цитиран от БТА.

Льокорню посочи, че не изключва възможността да се прибегне до реквизиции или да се изиска от производителите да дадат приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството. Париж настоява френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на въоръжените сили на страната и да гарантира дългосрочната подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети МБДА ни дължи бързи доставки. Този петък бяха публикувани указите за полицейските правомощия на министъра на въоръжените сили по отношение на задълженията за запаси, приоритизирането на договорите и дори реквизицията", припомни министърът.

"Поисках от Френската агенция за отбранителни поръчки да представи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракети "Астер", отбеляза още той, като подчерта, че ще настоява на натрупването на достатъчни запаси от боеприпаси.

Министърът припомни, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на бунтовниците хуси в Червено море.

 
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Израел и Иран с взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН
Израел и Иран с взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН
Япония регистрира температурен рекорд
Япония регистрира температурен рекорд
Български ало измамник е задържан след гонка с полицията в Гърция
Български ало измамник е задържан след гонка с полицията в Гърция
Мосад: "Хамас" отхвърля предложението за примирие в Газа
Мосад: "Хамас" отхвърля предложението за примирие в ГазаЯндекс.Метрика