Парламентът възстанови измервателните уреди за акцизните стоки

04.12.2014 г. 12:45:00 ч.
/ ИА Добруджа
Парламентът възстанови измервателните уреди за акцизните стоки
Със 112 гласа „за", 20 „против" и 8 „въздържал се" парламентът прие законовите промени, възстановяващи изискването за измервателни уреди за акцизните стоки.
Преди това обаче депутатите поспориха активно по темата.
Социалистът Георги Кадиев влезе в защита на тютюневия бранш, който скочи срещу въвеждането на измервателни машини на късове цигари. Предложението на мнозинството е да се върне отмененото от кабинета „Орешарски" изискване за измервателни уреди при производството на акцизните стоки.
Горещи спорове по темата между бизнеса, законотворците и Митниците се разгоряха в бюджетната комисия преди дни. Идеята е да се възстанови контролът върху големите производители на такива стоки.
Смисълът на контрола не е да се затруднява бизнесът, посочи още червеният депутат. Вероятността да направим зло е не по-малка от вероятността да направим добро, каза Кадиев.
Той припомни коментара на Булгартабак, че ако се въведат тези мерки, затварят врати на 31 март 2015. Кадиев поиска спорния параграф да се отложи. От БСП поискаха и ясен разчет за финансовите ползи от тази мярка.
Предложението му за отлагане на спорния параграф очаквано не мина. Социалистите скочиха и срещу това, че се правят важни промени в Закона за акцизите в преходните и заключителни разпоредби на друг Закон - за ДДС.
30% от горивата не се облагат с акциз и ДДС, коментира и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той заподозря червените, че не искали определени стоки да се облагат с акциз и ДДС.
Според Димитров кабинетът се опитвал да възстанови добрата практика на засилен контрол. Имаме проблем с контрола и контролът трябва да бъде възстановен, категоричен бе Димитров.
Георги Търновалийски от левицата обясни, че приходите през 2014, когато не е имало изискване за измервателни уреди, са на нивото от 2013, когато е имало такова изискване.
Затова и социалистите недоумяват ефекта от мярката. Социалистите настояха да не се убива бизнеса.
В момента важи презумпцията виновен до доказване на противното, третираме бизнесът като престъпници, намеси се и Светлин Танчев от БДЦ.
Мартин Димитров бе категоричен обаче, че заради измервателните уреди бизнесът нямало да фалира. Тези дискусии са много добри за българския парламент, за да се види кой кой е, изтъкна реформаторът.
Опозицията изрази опасения, че ще се пипат измервателните уреди и така ще може да се манипулира информацията. Машините се човъркат, за да се махнат автоматично монтираните измерватели, обясни Делян Добрев от ГЕРБ. Според него няма как да се затрудни софтуера при постъпване на информация.
В хода на дебата Добрев и опонента му по темата Георги Кадиев илюстрираха ситуацията, връщайки се към ученическите години. По думите на червения депутат като се проверява бележника на ученика сутрин и вечер се виждало какво е положението. Няма смисъл да се проверява бележника на всяко междучасие, подчерта Кадиев.
На мен ми се струва, че бележник няма, репликира го Делян Добрев. Бележникът не го проверяваме и на седмица, допълни депутатът от ГЕРБ.

Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Родители настояват 2 май да бъде обявен за неучебен
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Очаква се повишаване на речните нива днес и през следващите два дни
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!
Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!Яндекс.Метрика