Пенсиите се увеличават с 2,5 на сто от 1-ви юли догодина, майчинството - без промяна

30.11.2015 г. 13:14:22 ч.
/
Пенсиите се увеличават с 2,5 на сто от 1-ви юли догодина, майчинството - без промяна
С 30 лева ще се увеличи минималният осигурителен праг за земеделските стопани. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които обсъждат на второ четене финансовата рамка за следващата година. От догодина те ще плащат 330 лева минимално за дейността си. Обезщетението за безработица и за втората година от майчинството обаче остава на тазгодишните си нива. Бюджетната комисия потвърди, че пенсиите ще се увеличат с 2,5 на сто от 1-ви юли догодина.
От ДПС настояха за увеличение на пенсиите с 10 лева. Предложението бе аргументирано от Хасан Адемов:
Защото една голяма част от тези хора са със стари пенсии. Заплатите, които са получавали, са били много по-ниски от сегашните. Фискалният ефект за следващите шест месеца, за който период се отнася това увеличение, е 39 милиона.
Отговорът на Менда Стоянова от ГЕРБ:
Социалната политика - на социалните програми, а пенсиите да бъдат наистина обвързани с принос.
ДПС и Реформаторите поискаха увеличение на минималното обезщетение за безработица. Димитър Танев от Реформаторите:

Тези обезщетения, които горе-долу да покрият нарастването на минималната работна заплата в размер на десет процента, т.е. ние да дадем един знак към хората, с ясното съзнание, че не сме социални в рамките на една година да компенсираме онова, което за четири - пет години не се е случило.

Въпреки това, обезщетението за безработица остана малко над седем лева на ден. Заседанието се провежда без депутатите от БСП и "Атака", които напуснаха заседанието демонстративно, защото получиха промените между двете четения на бюджетните закони минути преди него. Румен Гечев от "БСП - лява България":
Те ми дават преди две минути проекта за бюджета - ДОО. Няма го големият бюджет, няма го на Здравната каса, няма ги становищата. Аз съм член на комисията, нямам никакви материали две минути преди започването на заседанието. В момента това, което става тук, е атентат срещу демокрацията на България.
Според Николай Александров от "Атака" управляващите не се интересуват от мнението на опозицията и следват график, който не биха искали да нарушат:

Говорите за демокрация, търсите демокрация, те ви демокрацията. То в Северна Корея е така - Ким Чен-ун влиза и всички започват да пляскат. Той става, чете нещо - всички пляскат. Е, същото е положението тук. Менда казва: "няма" и продължават, всички от ГЕРБ гласуват "за". Емил Димитров-Ревизоро седеше и четеше и не знаеше какво гласува. Колегата му от Патриотичния фронт, който седеше до него, го буташе, за да може да си вдигне ръката "за", за да може да продължи заседанието днес. Нали разбирате за какъв парламент говорим.

След бюджета на ДОО ресорната комисия ще гласува парите за Здравната каса и Държавният бюджет за следващата година, през който се променя и тазгодишната финансова рамка.
Със Закона за бюджета за догодина се прави и актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се налага най-вече заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната. Необходими са и повече пари за финансирането на европроектите.
Между двете четения на законопроекта на Държавния бюджет трябваше да бъдат оттеглени и спорните текстове за отнемане на социалните придобивки на служителите в силовите ведомства. След като получиха това обещание, полицаите престанаха с протестите си, а вече няколко седмици съществува работна група по промените. Резултатите от работата й обаче все още не са ясни.
Снимка:lechitel.net
Източник:Агенция "КРОСС"

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика